Satan explodoval, ukazujú zábery z družíc. Rusko správy o neúspešnom teste nekomentuje

dnes 14:57

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok vyhlásil, že o teste ruskej medzikontinentálnej balistickej rakety RS-28 Sarmat nemá žiadne informácie. Novinárom však odporučil obrátiť sa na ministerstvo obrany, ktoré však na otázky agentúry Reuters zatiaľ nereagovalo.

test raketa Rusko
Foto: X/Jake Broe

Explodovala ešte na plošine

Novinári Peskova požiadali o komentár správ rozličných expertov, ktorí na základe družicových snímok uviedli, že raketa RS-28 Sarmat - v kódovaní Severoatlantickej aliancie nazývaná Satan II - pravdepodobne explodovala počas testovania na plošine Jubilejnyj v kozmodróme Pleseck v Archangeľskej oblasti v severnom Rusku.

K výbuchu zrejme došlo ešte v štartovacej šachte, ktorá ním bola zničená. Na snímkach vyhotovených družicami americkej spoločnosti Maxar Technologies vidno 60 metrov široký kráter na odpaľovacom sile v kozmodróme Pleseck, ako aj škody v jeho okolí.

Analytik publikujúci na sieti X pod nickom MeNMyRC pripustil, že kvapalné raketové palivo mohlo explodovať už počas jeho dopĺňania, čo znamená, že k samotnému štartu ani nemuselo dôjsť.

Informácie sú nejasné

Ak k výbuchu rakety došlo počas dopĺňania paliva, môže to vysvetliť aj to, že americké výzvedné lietadlo Boeing RC-135S Cobra Ball, ktoré podľa portálu FlightRadar24 letelo zo základne amerického letectva na Aljaške monitorovať test rakety Sarmat, žiadny štart nezaznamenalo.

Citovaný analytik pripomenul, že zrejme ide o štvrtý neúspešný test rakety Sarmat. Jediný úspešný, ako tvrdí ruské ministerstvo obrany, sa uskutočnil z kozmodrómu Pleseck 20. apríla 2022. Ruský prezident Vladimir Putin pritom vo februári tohto roku tvrdil, že sarmaty už boli príslušným jednotkám ruskej armády dodané.

V apríli ruské ministerstvo obrany informovalo o úspešnom teste medzikontinentálnej balistickej strely na testovacom mieste Kapustin jar. Názov rakety v správe ministerstva nezverejnili.

Podľa ruských médií má 35-metrová raketa RS-28 Sarmat dolet 18 000 kilometrov, hmotnosť vyše 208 ton a môže niesť až 16 jadrových hlavíc, ako aj niekoľko hypersonických klzákov Avangard.

Pozrite si reportáž zo 4. septembra o tom, že ruské útoky na Ukrajinu neutíchajú.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok