Koalícia má trhliny, súdiť má Fico. Spor Danka s Tomášom prehlbujú dôchodky, šéf SNS nešetril ani Dolinkovú

dnes 14:51 , Aktualizované: dnes 16:11

Kľúč na upokojenie situácie v koalícii má v rukách premiér Robert Fico. Spor už nie je iba medzi stranou Hlas-SD a SNS, ale ide už o spor v rámci celej vládnej koalície. Uviedol to minister práce a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš. Na jeho slová reagoval líder SNS Andrej Danko.

Tomáš varuje pred pádom koalície

Tomáš kritizuje lídra národniarov za výroky, ktoré podľa neho ohrozujú koalíciu a mali by byť riešené premiérom Robertom Ficom. Po rokovaní tripartity sa vyjadril, že by ho „mrzelo, keby Andrej Danko zašiel až tak ďaleko, že by spôsobil pád tejto vládnej koalície“.

Tomáš tiež obvinil Danka, že chce obmedziť trinásty dôchodok a útočí na ministrov Hlasu z osobných dôvodov, pričom ho označil za zbabelého a podlého. Vyčítal mu tiež, že mu záleží len na svojom poste.

Hlas požaduje dodržiavanie koaličnej dohody

„Hlas nechce nič iné iba jasné dodržiavanie koaličnej dohody a programového vyhlásenia vlády. Súčasťou dohody je, že post predsedu Národnej rady SR patrí strane Hlas,“ povedal Tomáš. Pokračoval, že súčasťou PVV je prijatie 13. dôchodku vo výške priemerného dôchodku a stanovenie novej minimálnej mzdy vo výške viac ako 60 percent priemernej mzdy.

„Nerozumiem, prečo sa zákon o minimálnej mzde stále odkladá, a nerozumiem, prečo Andrej Danko má zrazu ambíciu spochybňovať 13. dôchodok,“ poznamenal minister práce. Pokiaľ sa dohody dodržiavať nemajú, pýta sa, aký zmysel má táto vládna koalícia. Dodal, že nesúhlasil so zmenami v sociálnej oblasti a vie to celá koalícia. Na tri dni bola preto vyvolaná koaličná kríza.

Výmena Dolinkovej

Tomáš si zároveň nevie predstaviť, že by vymenili ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), ktorú cez víkend Danko skritizoval.

„Ak ma niekto robiť personálne zmeny týkajúce sa nominantov konkrétnych strán, tak to ma robiť konkrétna strana a nemá nás k tomu vyzývať koaličný partner,“ poznamenal podpredseda Hlasu-SD.

Dôvod na výmenu Dolinkovej nevidí, Hlas-SD tiež nebude s opozíciou hlasovať za jej odvolanie v parlamente. Tomáš priblížil, že v utorok (24. 9.) bude rokovať predsedníctvo Hlasu-SD.

Koaličná SNS sa v pondelok doobeda ohradila voči útokom Hlasu-SD a obviňovaniu z klamstiev. „Za dôchodky zodpovedá minister Erik Tomáš. SNS zastáva názor, že by rodičovský dôchodok mal ostať nezmenený. Nekoncepčným nastavením 13. dôchodku však Erik Tomáš ohrozil výšku rodičovského dôchodku,“ skonštatovala strana. Reagovala tým na nedeľňajšie vyjadrenie Erika Tomáša na sociálnej sieti, keď kritizoval Dankove slová, ktoré povedal v ta3.

SNS apeluje na jednotu v koalícii

„Erik Tomáš ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny sa nemôže zbaviť zodpovednosti za to, aká bude výška dôchodkov. Je plne v jeho rukách, či nastaví 13. dôchodok, alebo zachová rodičovský príspevok,“ tvrdí strana.

SNS preto vyzýva na jednotu v koalícii a súčasne apeluje na každého ministra, že sa nemôže zbaviť svojej rezortnej zodpovednosti útokmi na koaličných partnerov.

Pozrite si tlačovú besedu z 23. septembra 2024, na ktorej Tomáš kritizoval Danka.

Danko reagoval

Šéf SNS na tlačovej besede v pondelok poobede vyhlásil, že poslanecký klub strany je jednotný a podporuje vládu Roberta Fica. Je však v šoku z toho, čo Hlas "predvádza".

„To, čo povedal na tlačovej konferencii Erik Tomáš, si vyprosím. Videl som jedno zúfalstvo človeka, ktorý zabudol, že už nie je hovorcom Smeru,“ vyjadril sa Danko. Vyzval ho, aby bol ministrom a nie hovorcom.

Okrem Tomáš opäť kritizoval aj Dolinkovú. Podľa jeho slov nie je v tejto funkcii udržateľná a nezvláda ju. "Vrabce na streche čvirikajú, že je to s ňou zlé," podotkol predseda SNS. Zároveň dodal, že strana v žiadnom prípade nepodporí jej odvolávanie v parlament. Koniec Dolinkovej môže podľa Danka žiadať len premiér.

Pozrite si celú tlačovú besedu Andreja Danka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok