Skvelá sezóna slovenského kanoistu: Olympijský bronz aj štvrtý triumf vo Svetovom pohári

dnes 14:23

Slovenský kanoista Matej Beňuš bol maximálne spokojný so svojou uplynulou sezónou, v ktorej získal olympijský bronz a štvrtý titul v C1 vo Svetovom pohári. Tridsaťšesťročný pretekár získal v Paríži svoju druhú medailu na OH po striebre na hrách v Riu. Svetový pohár vyhral v minulosti v rokoch 2010, 2015 a 2019.

Matej Beňuš
Foto: TASR/Jakub Kotian

Sezóna bez víťazstva

Beňuš bol v tejto sezóne bez víťazstva a s jedným pódiom, no štyrikrát postúpil do finále a umiestnil sa v najlepšej šestke. Zaváhal len raz v Ivrei, keď nebol po dvoch rokoch vo finále a obsadil devätnáste miesto.

"Sezóna bola veľmi dobrá, vyhýbali sa mi zdravotné komplikácie, čo bolo veľmi dôležité a myslím si, že aj na tých pretekoch som to potvrdzoval. Až na tú jednu chybu. Myslím si, že okrem toho bol najhorší výsledok šieste miesto za celú sezónu, dokázal som teda všetky tie dôležité preteky ubojovať a vždy som mal na medailu. S formou a sezónou som teda maximálne spokojný," uviedol Beňuš na pondelkovej tlačovej konferencii

Úspechy tímu a Beňušov bronz

Kanoista dosiahol jeden z najväčších tohtoročných úspechov pre slovenský šport a najvýraznejší pre vodný slalom. Okrem olympiády a celkového triumfu na SP má aj bronz z tímovej súťaže na ME v Tacene.

"Z medailového hľadiska by som začal asi majstrovstvami Európy, ktoré boli vlastne takou prvou skúškou našich pretekárov v tomto roku. Absolútne fantastickým spôsobom vynikla naša najmladšia členka Zuzka Paňková. Soňa Stanovská bola deviata v kategórii K1 a ôsma v kategórii kajak kros. Najviac bola sezóna smerovaná k olympijským hrám. Tam sa stala tá fantázia, že Matej Beňuš dokázal v naozaj nabitej konkurencii vybojovať bronzovú medailu," zhodnotil Peter Škantár, zodpovedný za vodný slalom v Športovom centre polície.

Tvrdá práca a odhodlanie

Práve on viedol Beňuša pred terajším trénerom Matúšom Hujsom do roku 2021. "Mojou hlavnou úlohou bolo zabezpečiť mu najmä komfort do tréningu, nastavovať tréningové plány, celú logistiku. Je nesmierne náročné nastaviť celú sezónu tak, aby všetko fungovalo a aby bol aj po zdravotnej stránke plnohodnotne pripravený na každé preteky. To je všetko Maťova zásluha, pretože pracuje veľmi tvrdo, dbá aj na regeneráciu. Zaslúži si obrovský obdiv za kus veľkej práce, že aj vo vyššom veku dokáže podávať stabilné výsledky dlhoročne," opísal svojho zverenca tréner Hujsa.

Pozrite si archívnu reportáž o návrate Mateja Beňuša z olympiády z 5. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok