Ozdravný balíček nemá podporu opozície. Premiér pozval „kritických oponentov“ za stôl, KDH a PS prídu, liberáli odmietli

dnes 13:07 , Aktualizované: dnes 13:59

Predseda vlády Robert Fico chce rokovať s PS, SaS a KDH o stabilizácii štátneho rozpočtu. Stranám pozval oficiálnu pozvánku.

fico
Foto: TASR/Jakub Kotian

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) pozval zástupcov opozičných strán Progresívne Slovensko (PS), Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) na rokovanie na Úrade vlády, ktoré by sa malo uskutočniť v utorok (24. septembra).

Hlavnou témou stretnutia má byť konsolidácia verejných financií.

Cieľom rokovania je podľa premiéra hľadanie riešení, ktoré by pomohli stabilizovať štátny rozpočet a znížiť deficit verejných financií.

Fico vyjadril záujem o širšiu politickú diskusiu, do ktorej chce zapojiť aj opozičné strany, aby sa predišlo ďalšiemu zadlžovaniu krajiny.

Reakcia opozičných strán

KDH prijalo pozvanie. Hnutie plánuje na rokovaní predstaviť svoje návrhy na riešenie konsolidačných opatrení, ktoré už v minulosti prezentovalo.

Cieľom KDH je, aby občania znášali dôsledky konsolidácie verejných financií čo najmenšou mierou.

Šéf PS Michal Šimečka oznámil, že sa chystá na stretnutie s premiérom Robertom Ficom na Úrade vlády, avšak zároveň zdôraznil, že nemá žiadne prehnané očakávania od tejto diskusie.

"Odmietame alibistické stretnutie s premiérom, po tom, ako vláda schválila konsolidačné opatrenia a urobila rozhodnutia o miliardových výdavkoch bez opozície, či už ide o vlastné platy vlády alebo vznik nového ministerstva. Proti jeho konsolidačným opatreniam sa totiž búri úplne každý. Zdravotníci, učitelia, dôchodcovia, hotelieri, študenti. Zdražovanie sa totiž dotkne každého," píše sa v stanovisku opozičnej strany SaS.

Čoho všetkého sa týka konsolidácia financií? Viac v reportáži zo 17. septembra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok