Nový vietor pre českých Pirátov. Predseda aj vedenie strany rezignovali po volebnom fiasku

dnes 11:07

Vedenie českej Pirátskej strany na čele s Ivanom Bartošom po neúspechu v krajských a senátnych voľbách rezignovalo. Stranu povedú do voľby nového predsedníctva, ktorá by sa mala uskutočniť 9. novembra.

Česko je na hrane ubytovacích kapacít. Utečenecká kríza bude trvať dlhšie, uvádza Bartoš
Foto: TASR/AP

Bartoš v nedeľu večer (22. 9.) uviedol, že sa o post predsedu už uchádzať nebude. Stranu viedol 15 rokov.

Vedenie pod tlakom

"Aj keď celoštátne preferencie Pirátom opakovane prisudzujú solídnu podporu, séria neúspechov Pirátov v posledných dvoch voľbách je pre mňa osobne veľkou ranou a zároveň správou, že je potrebný nový vietor vo vedení strany. Preto som sa rozhodol rezignovať na post predsedu a v nadchádzajúcej voľbe sa o tento post uchádzať nebudem," napísal na sociálnej sieti X Bartoš. Súčasné predsedníctvo si strana zvolila tento rok v januári.

Podotkol, že počas jeho vedenia sa strana dostala od partie dobrovoľníkov až do českého a Európskeho parlamentu a tiež do vlády. Dodal, že majú mnoho rozrobenej práce, od ktorej neutečú. "Veríme, že sa z toho otrasieme a nájdeme cestu k tomu, ako ľuďom doručiť výsledky našej práce, pretože za nami nestojí žiadna vplyvná lobby ani nevlastníme mediálne domy," dodal Bartoš.

Premiér jeho rozhodnutie rešpektuje

Premiér Petr Fiala uviedol, že Bartošovo rozhodnutie rešpektuje a bude s ním rokovať o ďalšom postupe. Bartoš je okrem ministra pre miestny rozvoj tiež podpredsedom vlády. Zmeny považuje za nutné aj ďalší pirátsky minister - šéf diplomacie Jan Lipavský.

Podľa neho voľby pre stranu skončili "veľmi zle" a musí prísť skutočná reflexia. V pondelok (23. 9.) vo vysielaní stanice Radiožurnál uviedol, že on na predsedu kandidovať nebude, lebo nie je osobnosťou, ktorá by stranu dokázala zjednotiť.

Piráti získali v krajských voľbách 3,57 percenta hlasov. V predchádzajúcich krajských voľbách v roku 2020 skončili druhí so ziskom 12 percent. Celkom tak podľa stanice ČT24 stratili 96 krajských zastupiteľov.

Výrazný neúspech Piráti zaznamenali už pri voľbách do Európskeho parlamentu, v ktorých získali 6,2 percenta hlasov a s tým len jeden mandát. Obhajovali pritom tri a dúfali, že ich budú mať ešte viac.

Pozrite si reportáž o výhre českej politickej strany ANO z 21. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok