Vládny konsolidačný balíček nepotešil hotelierov. Varujú, že zvýšenie DPH zničí domáci turizmus

dnes 10:15 , Aktualizované: dnes 11:47

Hotelieri vyjadrili svoj nesúhlas so zvýšením dane na ubytovanie. Varujú, že to zničí domáci turizmus. Zväz cestovného ruchu SR a Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska to uviedla na tlačovej besede.

Požadujú prehodnotenie

Zamestnávatelia združení v Zväze cestovného ruchu Slovenskej republiky (ZCR SR), Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) a Bratislava Hotels Association (BHA) odmietajú zavedenie DPH na ubytovacie služby na úrovni 23 %. Upozorňujú, že to pochová cestovný ruch na Slovensku.

Z tohto dôvodu odmietajú prijatie konsolidačného balíka v aktuálnej podobe a žiadajú okamžité prehodnotenie sadzby dane zo strany ministerstva financií. "Toto bude ťahať cestovný ruch do čiernej ekonomiky a zníži sa kvalita ubytovania," myslí si Juraj Marko, prezident bratislavskej hotelovej asociácie.

Upozorňujú, že 20 z 27 členských krajín má sadzbu DPH na ubytovanie na úrovni 10 % a nižšie. Ministerstvo financií podľa nich navrhuje dvojnásobné navýšenie.

"Je zarážajúce, že tomuto vážnemu návrhu zo strany MF SR nepredchádzala žiadna odborná diskusia s prihliadnutím na možné vplyvy na celý sektor," dodal viceprezident Zväzu cestovného ruchu SR Roman Berkes.

„Celý sektor je dnes v kontexte globálnej konkurencie vysoko senzitívny na cenu, a preto neprimerané navýšenie DPH zníži záujem turistov, obsadenosť ubytovacích zariadení, pokles celkovej spotreby v turistických destináciách, zmrazenie investícií do rozvoja a kvality a stratu konkurencieschopnosti pre celý sektor. Považujeme to za neprípustné a s takýmto krokom skrátka nemôžeme súhlasiť v žiadnom prípade,“ zdôraznil generálny manažér AHRS Martin Novotný.

Pozrite si celú tlačovú besedu hotelierov.

Menej návštevníkov, pokles v tržbách

Zvýšené ceny ubytovania môžu podľa zamestnávateľov spôsobiť aj presmerovanie záujmu o ubytovanie do šedej ekonomiky, bez výberu DPH a ostatných daní, čo neprispeje k avizovanej konsolidácii verejných zdrojov. Odborníci takisto zdôraznili, že zvýšenie DPH bude mať za následok pokles v ročných tržbách na úrovni 270 miliónov eur.

Okrem straty návštevníkov to môže podľa zamestnávateľov spôsobiť aj markantný nárast nezamestnanosti. "Navrhované zvýšenie sadzby na 23 % spôsobí ročný pokles na úrovni 1,3 milióna návštevníkov, čo môže znamenať ohrozenie pre 15.000 pracovných miest v sektore a previazaných odvetviach," uzavrel Novotný.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok