Francúzsko čelí politickej kríze už od leta. Prezidentský palác predstavil dva mesiace po voľbách novú vládu

dnes 20:41 , Aktualizované: dnes 22:47

Viac ako dva mesiace po parlamentných voľbách v sobotu francúzsky prezidentský palác predstavil novú stredopravú vládu. Informujú o tom agentúry. Svoj doterajší post si udržal len minister obrany Sébastien Lecornu.

Podľa agentúry DPA nie je jasné, či sa politická kríza, ktorú Francúzsko zažíva od začiatku leta, skončila. Nie je tiež isté, ako dlho sa vláda premiéra Michela Barniera udrží.

Hoci júlové predčasné parlamentné voľby vyhralo zoskupenie ľavicových strán, nová vláda je stredopravá a ľavica v nej nehrá žiadnu významnú úlohu.

Protest proti novej vláde

Jean-Noël Barrot, ktorý bol v predchádzajúcej vláde štátnym tajomníkom pre európske záležitosti, bude teraz viesť rezort diplomacie.

Antoine Armand, člen Národného zhromaždenia, je poverený vedením ministerstva hospodárstva a financií, zatiaľ čo ministerstvo vnútra vedie republikánsky senátor Bruno Retailleau.

Proti novej vláde v sobotu ešte pred jej oznámením protestovali v rôznych častiach Francúzska desaťtisíce ľudí, ktorí boli frustrovaní, že nový kabinet nereflektuje výsledky volieb.

Pozrite si archívnu reportáž zo 7. septembra 2024 o novom francúzskom premiérovi.

Predčasné parlamentné voľby

Emmanuel Macron, ktorý uvrhol krajinu do neistoty, keď po porážke v eurovoľbách nečakane vyhlásil 9. júna predčasné parlamentné voľby, v sobotu po záverečných rokovaniach schválil nový vládny tím, dodala agentúra AFP.

Jean-Luc Mélenchon bezprostredne po vymenovaní kabinetu vyhlásil, že je potrebné sa ho "čo najskôr zbaviť". Podobne aj Jordan Bardella povedal, že nová vláda je "príznakom návratu macronizmu" a "nemá žiadnu budúcnosť".

Barnier má 1. októbra predniesť programové vyhlásenie svojej vlády. Už teraz je však jasné, že prvou kľúčovou skúškou bude schválenie budúcoročného rozpočtu v čase, keď rozpočtový deficit už rastie a Parížu hrozia sankcie EÚ.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok