VIDEO: Husársky kúsok. Pilot pristál iba s jedným vysunutým kolesom, na palube mal pasažierov

dnes 19:28

Pilotovi spoločnosti Cape Air sa podaril husársky kúsok, keď v utorok pristál na medzinárodnom letisku v Bostone v štáte Massachusetts len s jedným vysunutým kolesom na ľavej strane, zatiaľ čo koleso na pravej strane zostalo v trupe.

lietadlo
Foto: Reprofoto: X/FL360aero

Situáciu zachytili kamery na letisku. Malé vrtuľové lietadlo Cessna 402 so štyrmi osobami na palube pôvodne smerovalo z Bostonu do 400 kilometrov vzdialeného Bar Harboru v štáte Maine. Krátko po štarte však riadiaca veža informovala pilota o "anomálii" v podvozku, uviedol český portál Novinky.cz.

Hneď po štarte sa musel vrátiť

Kapitán sa preto rozhodol vrátiť, ale musel to zvládnuť len s jedným vysunutým kolesom. Podľa odborníkov je takáto situácia jednou z najhorších nočných môr pilota. Lietadlo chvíľu letelo nad pobrežím, aby sa zbavilo väčšiny paliva, čo je štandardný postup pri problémových pristátiach.

Na záberoch je vidieť, ako stroj pristáva s ľavým kolesom na asfalte, zatiaľ čo pilot sa snaží udržať pravú stranu lietadla čo najdlhšie nad zemou. Po chvíli sa lietadlo začalo trieť pravým krídlom o pristávaciu dráhu a pomaly sa šmýkalo až kým nezastavilo na rozhraní dráhy a trávy.

"Museli vedieť, čo príde. Zámerom bolo udržať lietadlo na existujúcom podvozku čo najdlhšie, čo nie je jednoduché. Hneď ako mu dôjde rýchlosť, stroj prejde na druhú stranu," komentoval incident pre CBS News Boston komerčný pilot Patrick Smith.

V priebehu niekoľkých sekúnd na miesto prišli záchranné zložky. Všetci traja cestujúci a pilot sa našťastie dokázali sami dostať von, ale boli očividne vystrašení.

Pozrite si archívnu reportáž z 1. júla 2024 o nečakaných turbulenciách počas letu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok