Bol to vtip. Putin nepodporil Harrisovú v boji o Biely dom, má len zmysel pre humor, tvrdí Lavrov

dnes 13:48

Ruský prezident Vladimir Putin len žartoval, keď povedal, že Moskva v amerických prezidentských voľbách podporuje demokratickú kandidátku Kamalu Harrisovú. V rozhovore s televíznou stanicou Sky News Arabia to podľa agentúry Reuters povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

putin
Foto: TASR/AP

Putin tento mesiac na zasadnutí ekonomického fóra vo Vladivostoku tvrdil, že Moskva oproti republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi uprednostňuje Harrisovú a ako jeden z dôvodov uviedol jej "nákazlivý" smiech.

Pokus o vtip

Aj preto sa špekulovalo o tom, že svoju poznámku o podpore americkej viceprezidentky nemyslel vážne. "Bol to vtip," poznamenal v sobotu Lavrov, podľa ktorého má Putin dobrý zmysel pre humor a často žartuje.

Lavrov tiež povedal, že nevidí žiadne dlhodobé rozdiely v postoji Ruska k terajším alebo predchádzajúcim voľbám v USA, pretože tam vládne povestný "deep state". Či aj toto tvrdenie bolo myslené ako žart, šéf ruskej diplomacie neuviedol, každopádne pre nich ale nepredložil žiadne dôkazy.

Podľa tejto konšpiračnej teórie je "hlboký štát" (anglicky deep state) pred zrakmi verejnosti skrytou sieťou členov federálnej vlády, tajných služieb, armády či priemyslu, ktorá presadzuje vlastné záujmy a de facto rozhoduje o smerovaní USA, a to bez ohľadu na vôľu ľudí a mimo akúkoľvek demokratickú kontrolu.

Vplyv volieb na vojnu

Predstaviteľov Ruska sa na americké prezidentské voľby opakovane pýtajú kvôli možnej zmene postoja Washingtonu k podpore Ukrajiny - ktorú Moskva pred vyše dva a pol rokom napadla - ak zvíťazí Trump a tiež kvôli americkým obavám, že sa Rusko novembrové hlasovanie pokúsi ovplyvniť.

Putin, kvôli ktorého zotrvaniu vo funkcii sa menila ruská ústava, takéto snahy opakovane odmietol a tento mesiac povedal, že Rusko bude rešpektovať vôľu amerického ľudu.

Pozrite si reportáž k téme:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok