Podniky čoraz viac využívajú umelú inteligenciu. Novodobý fenomén mení podnikanie

Uľahčiť si prácu pomocou umelej inteligencie. Túto víziu zobrali v Česku vážne. Prieskum spoločnosti SAP ukázal, že 39 % firiem momentálne umelú inteligenciu používa a 45 % ju plánuje začať využívať v budúcnosti.

Novodobý fenomén dokáže takmer všetko, čo mu prikážete

„Je to systém, ktorý sa dokáže ľudovo povedané učiť. Na základe nejakých vstupov a výstupov sa dokáže meniť sám od seba,“ povedal Andrej Leontiev, advokát Taylor Wessing.

Takmer polovica firiem u našich západných susedov využíva na prácu umelú inteligenciu. Najčastejšie na plánovanie, analýzy a šetrenie času. Na Slovensku tento trend rastie o čosi pomalšie, ale cestu k AI si hľadá čo raz viac podnikov. Má to však hneď niekoľko háčikov. Európska únia bude regulovať jej využívanie, ktoré rozdelila do 4 skupín.

„Toto platí pre hocijakého používateľa. Hovorí o umelej inteligencií, ktorej používanie je zakázané, o umelej inteligencií, ktorej využívanie je vysoko rizikové, potom stredne rizikové a bez rizika,“ dodal Leontiev.

Aká je regulácia AI?

„Takzvané modely umelej inteligencie na všeobecné účely sa pre hospodárstvo a spoločnosť stávajú príliš dôležitými na to, aby neboli regulované,“ vyjadril sa k situácii Radim Dvořák, zástupca vedúceho Zastúpenia EK na Slovensku.

„V USA už je 420 návrhov na reguláciu, samotné firmy po nej volajú,“ dodala Alžběta Solarczyk Krausová, zakladateľka a generálna riaditeľka Respectful AI.

V čom AI pomáha?

Zníženie nákladov, zlepšenie kvality a efektivita. Toto sú hlavné dôvody, pre ktoré chcú firmy využívať umelú inteligenciu.

„Umelá inteligencia neznamená, že ľudia budú bez práce. Mohla by napríklad smerovať k tomu že ten cieľ, ktorý sme si stanovili v rámci well-beeingu mať štvordňový pracovný týždeň, dosiahneme. A to môžeme dosiahnuť len tak, že budeme efektívnejší a s tým nám AI môže pomôcť,“ zhodnotil Leontiev.

Odborníci očakávajú, že umelá inteligencia výrazne prispeje k rastu globálnej ekonomiky, a to sumou takmer 16 miliárd dolárov alebo 14 miliárd eur, a to do roku 2030. Ak sa chce Slovensko dostať medzi krajiny, ktoré napredujú v inováciách, tak investície do umelej inteligencie budú nevyhnutné. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok