VIDEO: Most v Banskej Bystrici už padol k zemi. ta3 nakrútila, ako sa doň zahryzli špeciálne bagre

včera 08:44 , Aktualizované: včera 18:36

Havarijný most v Banskej Bystrici, ktorý spôsobuje dopravný kolaps, už zbúrali. Mesto ešte v piatok vybralo priamym rokovacím konaním demolačnú firmu, ktorá v noci začala s prácami. Celé to bude stáť 231-tisíc eur.

buranie mosta R1 banska bystrica
Foto: ta3/Martin Dušička

Chcú to stihnúť do pondelka

Ako zistila ta3, samotným búracím prácam predchádzala dôkladná príprava. Najskôr museli pod most naviesť štrk a zeminu, aby vytvorili ochranný vankúš a nepoškodili vozovku rýchlostnej cesty R1. Až potom sa do mosta zahryzli špeciálne bagre. 

Postupne strhávajú jednotlivé časti mosta. Demolačné práce však nie sú jednoduché, musia najskôr prestrihnúť železobetónový povrch a sutiny odvážajú nákladné autá na vopred pripravené miesto.

Pozrite si reportáž z Hlavných správ o havarijnom moste na R1:

Z troch firiem vybralo mesto priamym rokovacím konaním firmu Metrostav, ktorej zaplatí 231-tisíc eur. Rozhodla nielen cena, ale aj rýchlosť prác a komplexnosť dodaných služieb.

Mesto tvrdí, že museli k tomu pristúpiť pre havarijný stav mosta a tiež preto, aby mohli uvoľniť rýchlostnú cestu R1, ktorej uzavretie spôsobovalo dopravný kolaps.

buranie mosta R1 banska bystrica Foto: ta3/Martin Dušička

V havarijnom stave

Spolu s mostom búrajú aj úsek rýchlostnej cesty R1 pod ním, búrajú. V sobotu predpoludním tom informoval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Dodal, že práce pokračujú podľa plánovaného harmonogramu a zatiaľ je zbúraná približne polovica mosta. Ak sa nevyskytne mimoriadna situácia, podľa dodávateľa prác by mal byť most zbúraný v sobotu približne o 17.00 h.

Banskobystrická radnica dostala v stredu (18. 9.) statický posudok po pravidelnej prehliadke mosta a 50-ročný most uzavreli pre viacero závažných porúch na nosnej konštrukcii.

"Napriek tomu, že tento most nie je evidovaný v majetku mesta, ale nachádza sa na našom území, iniciatívne sme ho dali zmonitorovať. Posudkom bol zaradený do triedy sedem, čo je havarijný stav. Predchádzajúca prehliadka pritom konštatovala stav 4 - 5, čiže došlo k náhlemu zhoršeniu. Z dôvodu jeho havarijného stavu a akútnej poruchy - praskliny v strednom poli mosta, sme boli nútení uzatvoriť ho pre akúkoľvek dopravu, peších i cyklistov. Táto prasklina by mohla spôsobiť kolaps konštrukcie mosta. Bezpečnosť obyvateľov je pre nás prvoradá," zdôraznil Nosko v uplynulých dňoch s tým, že v tejto súvislosti vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Pozrite si dvojminútové video búrania mosta.

Búranie mosta môžete sledovať aj naživo.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok