Tučniak Pesto si získal srdcia ľudí po celom svete. Mláďa váži viac než jeho rodičia dokopy

dnes 18:46

Videá s deväťmesačným samčím mláďaťom tučniaka patagonského videlo na sociálnych sieťach už viac ako 1,9 miliardy ľudí. Srdce divákov si získal predovšetkým svojím zavalitým a huňatým telom, píše server Sky News.

pesto tučniak.jpg
Foto: TASR/AP

Mláďa pomenované Pesto sa narodilo 31. januára v akváriu Sea Life v austrálskom Melbourne. Váži bezmála 21 kilogramov, teda viac ako obaja jeho rodičia spolu. Podľa chovateľov má Pesto "poriadny apetít" - denne skonzumuje 25 rýb a je najväčším mláďaťom, aké kedy v melbournskom akváriu prišlo na svet.

Mláďa tučniaka patagonského

Chovateľská stanica nedávno zisťovala jeho pohlavie, ktoré u mláďat tučniakov nemožno na prvý pohľad spoznať. Až krvný test ukázal, že Pesto je samec.

Nápadné je jeho hnedé páperie, ktoré onedlho nahradia čiernobiele opekanie typické pre dospelého tučniaka.

„Toto rozkošné páperie čoskoro stratí. Potrvá to jeden až dva mesiace a potom bude pekný, elegantný a štíhly,“ tvrdí vedúca stanice Jacinta Earlyová. Podľa nej by mal Pesto v dospelosti vážiť približne 15 kilogramov.

Tučniak patagonský je po tučniakovi cisárskom druhý najväčší zástupca čeľade tučniakovitých žijúcich v Antarktíde. Dospelí jedinci dosahujú výšku až 95 centimetrov a vážia medzi 9,5 až 18 kilogramami. Živí sa predovšetkým malými rybami, hlavonožcami alebo kôrovcami a vďaka torpédovitému tvaru tela sa dokážu ponoriť do hĺbky až 300 metrov.

Pozrite si reportáž zo 17. decembra 2022 o rekorde na Antarktickom maratóne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok