Fico apeluje na Dolinkovú, nech vyrieši situáciu v zdravotníctve. Nepriamo jej pohrozil výmenou

dnes 16:59 , Aktualizované: dnes 18:16

Zdravotníctvo je v zlom stave a Zuzana Dolinková to musí riešiť. Tak by sa dali zhrnúť slová premiéra Roberta Fica z piatkovej tlačovej konferencie. Dolinkovej tiež nepriamo pohrozil.

Robert Fico Zuzana Dolinková
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predseda vlády SR Robert Fico na tlačovej besede otvorene kritizoval ministerku zdravotníctva SR Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD). Vyčíta jej, že do zdravotníctva tečie veľa peňazí, no výsledky nevidí.

„Dokedy budeme dolievať tie peniaze do zdravotníctva, pokiaľ tam stále nevidíme nejaký efekt? Toto je otázka pre ministerku zdravotníctva,“ spytoval sa pred novinármi Fico.

Fico vyzýva na konštruktívny dialóg

„Vyzývam partnerov, odborárov a ďalších v nemocniciach na normálny konštruktívny dialóg, ale nie, že rovno budú búchať na dvere mne, tam majú ministerku zdravotníctva, tam sa musia dohodnúť. Ak to ministerka zdravotníctva nezvládne, bude to musieť zvládnuť niekto iný,“ skonštatoval Fico.

Dolinková sa podľa jeho slov musí tejto téme venovať od rána do večera. Deklaruje, že si váži prácu zdravotníkov, ale veci sa musia riešiť v normálnom sociálnom dialógu.

„Nie tak, že sa začneme navzájom vydierať, pretože vydieranie nie je spôsob komunikácie,“ podotkol premiér s tým, že vláda chce mať verejné financie v poriadku a musia všetci sociálni partneri povedať, akou mierou sú pripravení k tomuto prispieť.

Ministerku vyzval, aby povedala, čo s problémami ide robiť. „Nemôže len stále dookola chodiť a hovoriť - dajte, dajte, dajte. Niekto musí prísť a povedať reálne opatrenia,“ vyjadril sa premiér.

Príde výmena?

„Ministerka musí ponúknuť realistický plán fungovania zdravotníctva. [...] Nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami,“ povedal ďalej. Dodal, že ak to Dolinková nezvládne, bude to musieť zvládnuť niekto iný.

Konsolidačné opatrenia

Konsolidačné opatrenia v zdravotníctve, ktoré tento týždeň predstavila vláda kritizujú zástupcovia nemocníc, nemocničných i ambulantných lekárov či zástupcovia sestier. Taktiež Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov či Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED. Upozorňujú, že opatrenia spôsobia odlev odborníkov a kolaps systému a vyzývajú vládu, aby od nich upustila. Lekárske odborové združenie navyše začalo v nemocniciach zo zbieraním výpovedí z nadčasov a upozornilo, že je pripravené podniknúť ďalšie kroky.

Reakcia ministerky

Ministerka zdravotníctva Dolinková v reakcii na kritiku uviedla, že konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva. Zároveň deklarovala, že ministerstvo robí opatrenia na zefektívnenie manažmentu.

Pozrite si kompletnú tlačovú besedu Roberta Fica a Tomáša Tarabu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok