Veľká diskusia s odborníkmi: Slovensko musí šetriť, čo nás čaká? Sledujte Pozrime sa na to od 20:00

V relácii Pozrime sa na to v piatok o 20:00 tentoraz bude hovoriť o jednej z najpálčivejších tém súčasnosti – šetrení a opatreniach, ktoré pripravuje vláda v snahe stabilizovať verejné financie.

Pozrime sa na to (1).png
Foto: ta3

Slovensko sa nachádza v zložitej ekonomickej situácii, ktorá si vyžaduje tvrdé rozhodnutia, a otázky, ako sa tieto zmeny dotknú každodenného života občanov, sú na mieste.

Bude sa diskutovať o tom, či nám tieto opatrenia znížia životnú úroveň, či sa naša spoločnosť ocitne na prahu chudoby, a ako zvládnuť situáciu, ktorá postihne každého z nás.

Diskutovať budú:

  • Viliam Páleník – ekonóm z Ekonomického ústavu SAV, ktorý sa dlhodobo venuje otázkam verejných financií a ekonomickým reformám.
  • Anton Marcinčin – odborník na verejné financie s bohatými skúsenosťami z pôsobenia vo verejnej správe a poradných orgánoch vlády.
  • Martin Hudcovský – ekonóm z Ekonomickej univerzity v Bratislave, špecialista na makroekonomické analýzy a vývoj spotrebiteľského správania.
  • Martin Krajčovič – predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu, ktorý prinesie pohľad z oblasti obchodu a retailu.
  • Jozef Božik – predseda Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý ponúkne perspektívu miest a obcí na plánované opatrenia.
  • Radovan Ďurana – analytik z INESS, známy svojimi názormi na fiškálnu politiku a hospodárske dopady vládnych opatrení.

Opatrenia, ktoré zmenia život každého z nás

Jedným z hlavných opatrení, ktoré plánuje vláda zaviesť, je zvýšenie osobitného odvodu pre energetické firmy, telekomunikačných operátorov a zavedenie nového odvodu pre rafinérie.

Diskutujúci sa zamyslia nad tým, ako tieto kroky ovplyvnia vývoj cien a čo to bude znamenať pre spotrebiteľov. Zvýšenie cien energií a služieb môže zasiahnuť každodenné rozpočty domácností a podnikov, a preto je otázkou, či sú tieto kroky správnym riešením na stabilizáciu ekonomiky.

Ďalším diskutovaným bodom bude zníženie DPH na základné potraviny z 10 na 5 %. Hoci ide o opatrenie, ktoré má pomôcť domácnostiam, objavujú sa pochybnosti, či sa nižšia DPH naozaj prejaví aj na cenovkách v obchodoch.

Na druhej strane, zvýšenie DPH z 20 na 23 % na iné produkty vzbudzuje obavy, či nepovedie k poklesu spotreby, zhoršeniu ekonomickej výkonnosti a prípadne k nárastu nákupnej turistiky, keďže ľudia budú hľadať lacnejšie alternatívy v zahraničí.

Daň z finančných transakcií je ďalšou z navrhovaných zmien. Táto daň by mohla mať zásadný vplyv na spôsob, akým ľudia a podnikatelia pristupujú k platbám. Odborníci budú diskutovať o tom, ktoré transakcie budú zdanené, a či sa tým nevráti éra cashu, kde namiesto elektronických platieb budú ľudia preferovať hotovosť.

Tento krok môže mať vážne dopady na e-shopy a podnikateľov, ktorí sa obávajú zvýšených nákladov a možného odlivu zákazníkov.

Čo nás čaká v najbližšej budúcnosti?

Diskusia sa bude niesť v znamení hľadania odpovedí na otázky, ako tieto opatrenia zmenia našu budúcnosť. Odborníci sa pokúsia priblížiť, čo môžeme očakávať, a či sú navrhované riešenia správnym krokom vpred alebo krokom späť.

Relácia Pozrime sa na to prinesie detailné pohľady z rôznych oblastí a pomôže divákom zorientovať sa v tom, čo tieto opatrenia znamenajú pre ich každodenný život.

Sledujte túto jedinečnú diskusiu, aby ste získali lepší prehľad o pripravovaných ekonomických zmenách a ich dopadoch na Slovensko. Zistite, či budeme musieť obetovať viac, než sme ochotní pripustiť, alebo či sa nájde spôsob, ako z tejto krízy vyjsť so zachovanou životnou úrovňou.

Pozrite si reportáž o tom, že veľké šetrenie štátu zaplatíme všetci.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok