Kysuca ohrozila Vianoce. Voda zničila aj hotové ozdoby v skladoch, závod založil zbierku

V Čadci sa naďalej spamätávajú z povodní. 50-ročná voda, ktorá sa prehnala mestom, napáchala obrovské škody. V niektorých krajinách vo svete dokonca ohrozila Vianoce. Kysuca totiž ničila aj hotové ozdoby v skladoch.

Výrobný závod Okrasa v nedeľu zaplavila vyše metrová voda. Podniková predajňa už bola plná vianočných ozdôb.

"Celková škoda, čo sa týka na materiáli a na výrobkoch, predstavuje cca 200-tisíc," povedala predsedníčka družstva Okrasa Eliška Šipulová.

O nič lepšie neskončili ani sklady, kde bolo 68 paliet pripravených na expedíciu do Rakúska. Všetky teraz musia prebrať, prebaliť a zničené ozdoby nanovo vyrobiť.

"Založili sme zbierku Donio na pomoc výrobnému družstvu Okrasa s tým, aby sme zachovali 70-ročnú tradíciu," uviedla Šipuláková.

Kysuca je po týždni úplne v bežnom režime. Takto vyzerá za jej bežných podmienok. No a v nedeľu to vyzeralo úplne inak. Voda zaplavovala napríklad aj mólo.

Nechýbalo veľa a rozvodnená rieka sa aj v najširšom koryte takmer vybrežila. Pred kulmináciou vystúpila hladina až na štyri metre. Vodohospodári už dlhšie pripravujú reguláciu Kysuce, no pretečie ešte veľa vody, kým sa Čadčania dočkajú protipovodňových opatrení.

vianočné ozdoby Foto: ta3/Peter Révus vianočné ozdoby

S následkami povodní budú bojovať do konca roka

"Plánovaný termín začatia prác je rok 2026. Avšak okrem samotného povoľovacieho procesu vodnej stavby je potrebné z časového hľadiska brať do úvahy aj proces majetkovoprávneho vysporiadania, výkupu pozemkov, prípadne vyvlastňovacie konania," uviedol hovorca SVP Marián Bocák.

"Tento víkend nám jednoznačne potvrdil, že keď prišla 50-ročná voda, tak sme mali zásadný problém, zalialo nám priemyselný areál. V prípade, že by bol realizované toto protipovodňové opatrenie, tak by sa nič z toho s určitosťou nestalo. Nakoľko sám projekt je dimenzovaný až na 100-ročnú vodu," povedal primátor mesta Čadca Matej Šimášek.

Bez eurofondov to ale nepôjde. Vyše sedem kilometrová regulácia Kysuce bude stáť minimálne 16 miliónov eur.

"Ochranné hrádze a nábrežné protipovodňové ochranné múry, navrhnuté na miestach, kde v minulosti dochádzalo k vybreženiu hladiny počas povodňových prietokov," ozrejmil Bocák.

"Škody dnes rátame v státisícoch, len na našom majetku sú v desiatkach tisíc. Je však dôležité napočítať straty v priemyselných areáloch a tie sa ešte iba vyhodnocujú," opísal Šimášek.

Len v čadčianskej Okrase budú s následkami povodne bojovať do konca roka. Vianoce sa totiž neúprosne blížia a živel spôsobil minimálne dvojtýždňový sklz.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok