Izrael zaútočil v Bejrúte a zabil šéfa elitných síl Hizballáhu. Zahynulo aj ďalších osem ľudí

dnes 15:36 , Aktualizované: dnes 17:10

Pri piatkovom údere na Bejrút zahynulo osem ľudí a 59 bolo zranených. Uviedlo to podľa agentúr Reuters a AP libanonské ministerstvo zdravotníctva.

Izrael Bejrút útok
Foto: TASR/AP

Viaceré bezpečnostné zdroje oznámili, že pritom zomrel veliteľ operácií Hizballáhu Ibráhím Akil, čo bol podľa agentúry AFP druhý najvyššie postavený činiteľ vo vojenskej hierarchii Hizballáhu. Najvyššieho veliteľa Fuáda Šukra zabil izraelský úder na Bejrút v júli.

Izrael v piatok uviedol, že vykonal cielený vzdušný úder v Bejrúte. Zdroj z armády agentúre AP potvrdil, že cieľom bol Akil.

Nezomrel len on

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v prvej bilancii obetí uviedlo, že úder si vyžiadal troch mŕtvych.

"Cieľom izraelského úderu bol veliteľ síl Radván Ibráhim Akíl, ktorý bol zabitý," uviedol zdroj AFP. Agentúra poznamenala, že Akíl figuroval na americkom zozname hľadaných osôb.

Armáda mala jasný cieľ

Svedkovia agentúry Reuters počuli v okamihu útoku nad mestom hluk lietadiel a videli oblak dymu nad zasiahnutou oblasťou. K útoku došlo podľa zdrojov a svedkov Reuters na južnom predmestí Dahíja, ktoré je baštou Iránom podporovaného šiítskeho hnutia. Miestna televízia Al-Džadíd priniesla z miesta zábery obhorených áut a ulice posiate sutinami.

"Armáda vykonala cielený úder v Bejrúte. V tejto chvíli sa nijako nemení obranné pokyny zo strany veliteľstva domáceho frontu," uviedla bez ďalších podrobností izraelská armáda s odkazom na pokyny udeľované obyvateľom v krízových situáciách.

Incident predstavuje ďalšiu eskaláciu napätia po explóziách tisícok komunikačných zariadení členov Hizballáhu aj po mohutných cezhraničných útokoch medzi Izraelom a Hizballáhom z tohto týždňa.

Od vlaňajšieho októbra, kedy vypukol súčasný konflikt na libanonsko-izraelskej hranici, ide podľa AFP o tretí úder na území libanonského hlavného mesta, ku ktorému sa Izrael prihlásil alebo ktorý mu je pripisovaný.

Pozrite si reportáž o tom, ako mal Izraelčan zabiť Benjamina Netanjahua.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok