Súťaž na počesť zosnulých záchranárov. Rescue Lesnica je pamiatkou vrtuľníkových nešťastí

V rokoch 2015 a 2016 sa zrútili 2 záchnárske vrtuľníky. Lekári Marek Rigda z prvého havarovaného stroja a Patrícia Krajniaková z druhého, boli zanietenými spoluorganizátormi medzinárodnej súťaže záchranárskych posádok Rescue Lesnica. Ich štafetu prevzali ďalší a z úcty k zosnulým záchranárom organizujú Rescue Lesnica dodnes.

V roku 2015 sa v Slovenskom raji zrútil záchranársky vrtuľník. Štyria členovia posádky zostali na mieste mŕtvi. O rok neskôr prišli pri havárii o svoje životy členovia ďalšej posádky vrtuľníkovej záchranky.

Súťaž na ich počesť

Pre členov záchranárskych posádok znamená účasť na Rescue Lesnica prestíž. Pre organizátorov je zase pokračovať v diele Mareka Rigdu a Patrície Krajniakovej veľká česť.

“Stále budú v našich hlavách. My sme s nimi reálne pracovali, stretávali sme sa s nimi. Chceli, aby sme sa ďalej rozvíjali, aby sme na sebe pracovali, aby sme boli lepší a lepší záchranári,” povedal Lukáš Jurina, organizátor Rescue Lesnica.

Je to súťaž profesionálov. Namodelované situácie veľmi verne simulujú to, čo záchranári naozaj môžu zažiť. Malé upozornenie, to, čo uvidíte, nie je krv, ale filmárske farbivo.

“Táto úloha, ako uvidia vaši diváci, je divočina. Ten zásah polície je naozaj silný a ostrý,” povedal rozhodca súťaže Jakub Hamšík.

Ako vnímajú podujatie súťažiaci?

“V teréne je veľmi veľa stavov, ktoré môžu človeka stretnúť. A práve to, že si ich máme možnosť takmer reálne vyskúšať, je výborné z hľadiska udržiavania si reálnej zdatnosti,” povedal Martin Denko, súťažiaci záchranár.

Na súťaži sa záchranári pomýliť môžu. Ak sa to stane, jednoducho od prísnych rozhodcov nedostanú body. Avšak pri reálnom zásahu omyl nie je prípustný. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok