Rusko očakávalo vpád do Kurskej oblasti. Na útok sa pripravovali, cvičenia však zlyhávali a vojaci z boja utiekli

dnes 13:33

Ruské vojenské velenie očakávalo ukrajinský vpád do Kurskej oblasti a mesiace pracovalo na plánoch, ako mu zabrániť. Vyplýva to zo súboru dokumentov, ktoré ukrajinskí vojaci našli v opustených ruských pozíciách v tomto regióne, píše britský The Guardian.

Rusko ruský vojak kursk
Foto: TASR/AP
Ruský vojak stojí vedľa poškodeného ukrajinského vojenského vozidla v rusko-ukrajinskej pohraničnej oblasti v Kurskej oblasti v Rusku.

The Guardian poznamenáva, že pravosť dokumentov nebolo možné nezávisle potvrdiť, ale že nesú znaky typické pre komunikáciu vo vnútri ruskej armády. Ukrajina sa od februára 2022 bráni ruskej ozbrojenej agresii, jej sily v auguste v prekvapivej operácii ovládli časť ruskej Kurskej oblasti, ktorú doteraz držia.

Povinné sledovanie ruských médií ako pomoc vojakom

Tamojšie ruské jednotky ukrajinský vpád zastihol nepripravených. Pri hraniciach pôsobili zle vycvičení vojaci, podľa informácií médií často mladí muži na základnej vojenskej službe. To, že ruská armáda podľa dokumentov tušila, že sa niečo také môže stať, vo svetle udalostí z minulého mesiaca znamená ďalšiu ranu pre jej beztak poškodenú reputáciu, píše The Guardian.

Ruské velenie si robilo starosti o náladu vojenského personálu v Kurskej oblasti, zvlášť po samovražde vojaka nasadeného na fronte, ktorý údajne trpel "dlhodobou depresiou kvôli službe v armáde". Velitelia jednotiek preto dostali nariadené postarať sa, aby vojaci denne sledovali ruské štátne médiá. Pomôcť im to vraj malo sa "po psychologickej stránke udržať v dobrom stave".

Poznámky a rozkazy ako dôkaz

The Guardian opisuje, že jeho novinári sa koncom augusta stretli s ukrajinským tímom špeciálnych síl, ktorý sa dokumentov ruského ministerstva vnútra, tajnej služby FSB a armády zmocnil len o niekoľko hodín skôr v Kurskej oblasti. Čiastočne ide o tlačené rozkazy určené rôznym jednotkám, čiastočne to sú ručne písané poznámky zachytávajú dianie a problémy na konkrétnych miestach. Najstaršie pochádzajú z vlaňajška, najnovšie vznikli len asi šesť týždňov pred ukrajinským vpádom do Kurskej oblasti. Väčšina z nich je od jednotiek spadajúcich pod 488. motostrelecký pluk.

Plány na vpád do Kurskej oblasti sa na Ukrajine rodili vo vnútri malej skupiny ľudí, a tak táto operácia prekvapila západných spojencov Kyjeva aj časť ukrajinských elít. Ale ruské dokumenty vzniknuté o mesiace skôr takúto možnosť spomínajú vrátane toho, že by sa Ukrajinci mohli pokúsiť obsadiť Sudžu, mestečko s 5000 obyvateľmi. Ukrajinská armáda ho teraz okupuje už viac ako mesiac.

Výcvik pred vpádom

V zázname zo 4. januára sa píše o "potenciáli pre prielom štátnej hranice" zo strany ukrajinských ozbrojených skupín a nariaďuje sa posilnený výcvik odrazu takéhoto útoku. V druhej polovici februára dostali velitelia jednotiek upozornenie, že Ukrajinci plánujú rýchly výpad zo Sumskej oblasti na ruské územie, ktorý povedú až do hĺbky 80 kilometrov a budú sa pri ňom snažiť vytvoriť koridor pre vstup hlavných jednotiek ukrajinskej armády a ich ozbrojených vozidiel.

Asi o mesiac neskôr ruské jednotky pri hraniciach dostali rozkaz posilniť obranné línie, "zorganizovať dodatočný výcvik pre vedenie jednotiek a zriadiť oporné body pre správne riadenie obrany". V dokumentoch sa varuje pred udalosťami, ktoré sa neskôr naozaj stali. Ide napríklad o zničenie mosta cez rieku Sejm s cieľom narušiť zásobovanie ruských jednotiek. V jednom zo záznamov z júna sa objavuje sťažnosť, že v jednotkách je oproti plnému stavu len 60 až 70 percent vojakov, navyše záložníkov so zlým výcvikom.

Mnoho vojakov počas útoku ušlo

Keď ukrajinská armáda 6. augusta v Kurskej oblasti zaútočila, mnoho ruských vojakov z pozícií utieklo a do týždňa Ukrajinci získali plnú kontrolu nad Sudžou. "Ušli bez toho, aby so sebou vzali dokumenty alebo ich zničili," povedal novinárom z The Guardian jeden z ukrajinského tímu špeciálnych síl. Ukrajinci tak získali vhľad do taktiky ruskej armády. V dokumentoch sa píše o tom, že je nutné vytvoriť falošné zákopy a vojenské stanovištia, aby to zmiatlo ukrajinské prieskumné drony. "Mali by byť vytvorené makety tankov, ozbrojených vozidiel, delostreleckých zbraní a figúry vojakov a toto všetko by sa malo pravidelne presúvať," znie jeden z rozkazov.

Pozrite si reportáž z 21. augusta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok