Odkrytá šachta si takmer vyžiadala život malého chlapca. Bol v absolútnom šoku, opísala zhrozená matka

Na pozemku patriacom známej investičnej skupine sa takmer odohrala tragédia. Maloletý chlapec pri prechádzke spadol do nezabezpečenej šachty, podľa matky nechýbalo veľa a mohol prísť o život.

odkrytá šachta.png
Foto: Instagram/kariniatko

Neoznačené nebezpečenstvo

V utorok (17.9.) večer sa na pozemku, ktorý vlastní známa investičná skupina Penta, odohral strašidelný incident. Dieťa, ktoré bolo vonku so svojou matkou, spadlo do nezakrytej vodnej šachty. Tá sa nachádzala v blízkosti bytovky pri nemocnici Bory v bratislavskom Lamači.

Matka v spolupráci so susedov dokázala chlapca z šachty zachrániť.

Podľa slov matky bola šachta s hĺbkou približne 1,5 metra a vodou do výšky 80 až 90 cm umiestnená na neoznačenom a nezabezpečenom mieste. Miesto, kde sa incident stal, pôsobilo navonok ako trávnatý výbežok porastený burinou.

Matka dieťaťa, ktorá situáciu popísala na sociálnych sieťach, uviedla, že šachta nebola nijakým spôsobom zakrytá ani označená, čo viedlo k nešťastiu.

Podľa jej slov chlapec spadol do šachty počas večerného venčenia psa. Matka v nej visela a susedka ju držala za členok celé tri minúty, aby chlapca rýchlo vytiahli. „Šachta má cca 1,5m, vnútri okolo 80-90 cm vody a Teo ma 98 cm na výšku. Priemer šachty bol cca 50 cm, čiže som sa tam ledva hlavou dolu vošla a lovila ho,“ napísala matka na sociálnej sieti. Vďaka ich rýchlej reakcii nedošlo k tragédii.

„Bol v absolútnom šoku, potichu, nehovoril, neplakal. Vďaka tomu nevdýchol vodu a prežil,“ uviedla matka.

Matka tiež dodala, že miesto je v takomto stave už od augusta 2023. Podľa jej slov správca pozemku šachtu zabezpečil až po incidente.

Padlo aj trestné oznámenie

Rodina už podala trestné oznámenie. Matka upozorňuje na to, že zabezpečenie základnej bezpečnosti by malo byť prioritou pri správe verejných a súkromných priestorov, najmä ak ide o obývané zóny.

Zároveň vyzvala obyvateľov na obozretnosť a na to, aby neváhali upozorňovať na nebezpečné miesta vo svojom okolí.

K incidentu sa vyjadrila aj investičná skupina Penta, ktorá má pozemok vo vlastníctve. Za vzniknutú situáciu sa ospravedlnila. „V prvom rade chceme uviesť, že nás veľmi mrzí, že k predmetnému incidentu došlo, a že bolo ohrozené zdravie dieťaťa. Aktuálne v rámci interného šetrenia zhromažďujeme všetky podklady, aby sme zistili, prečo šachta nebola z pozemku v blízkosti obytnej zóny odstránená už skôr,“ napísala.

Dodala tiež, že šachtu už zasypávajú a odstraňujú. „Miesto tohto incidentu sme ešte v ten večer operatívne ohradili, aby do momentu vykonania stavebných úprav pozemku nemohlo dôjsť k ďalším nehodám,“ doplnila.

Skupina tvrdí, že matku dieťaťa navštívila a osobne vyjadrila ľútosť nad incidentom. Akúkoľvek vzniknutú škodu je vraj ochotná nahradiť a pri prešetrovaní udalosti je pripravená ponúknuť plnú súčinnosť.

Príbeh má pokračovanie

V neskorších príspevkoch na sociálnej sieti však matka tvrdí, že Penta za ňou osobne prišla až z jej iniciatívy.

„Stála som na balkóne a pozerala sa, ako skúmajú predmetnú šachtu. Sama som im zakričala, že som mama chlapca, čo tam spadol,“ opísala.

Údajne za ňou následne prišiel zástupca skupiny a osobne sa ospravedlnil. Matka tiež dodala, že im žiadne oficiálne či písomné stanovisko neprišlo. V telefonáte jej vraj povedali, že Penta chce byť súčinná a poskytnúť im pomoc, no matka nevie, o akú pomoc pôjde.

Napokon doplnila, že po zásahu skupiny a odčerpaní vody sa šachta zdá byť ešte väčšia, než si pôvodne myslela. Našli v nej jej okuliare aj gumáky jej syna.

Kompletné vyjadrenie skupiny Penta bez redakčnej úpravy

V prvom rade chceme uviesť, že nás veľmi mrzí, že k predmetnému incidentu došlo, a že bolo ohrozené zdravie dieťaťa. Aktuálne v rámci interného šetrenia zhromažďujeme všetky podklady, aby sme zistili, prečo šachta nebola z pozemku v blízkosti obytnej zóny odstránená už skôr. Zároveň v tomto čase aktívne prebieha zásyp šachty a jej úplné odstránenie.

Od chvíle, keď sme sa ako vlastník pozemku dozvedeli o tom, čo sa stalo, sme začali okamžite vykonávať úkony za účelom preverenia situácie. Miesto tohto incidentu sme ešte v ten večer operatívne ohradili, aby do momentu vykonania stavebných úprav pozemku nemohlo dôjsť k ďalším nehodám. Okrem iného sme ešte v ten večer kontaktovali poškodenú rodinu a nasledujúci deň navštívili poškodenú rodinu osobne. Poškodenej rodine sme sa ospravedlnili a vyjadrili sme ochotu nahradiť akúkoľvek vzniknutú škodu, vrátane poskytnutia inej pomoci, ktorú budú poškodení ochotní od nás prijať. Sme zároveň pripravení reagovať na všetky požiadavky štátnych orgánov a pri prešetrení situácie budeme plne súčinní.

V najbližších dňoch vykonáme na všetkých pozemkoch v oblasti Bory dôkladnú kontrolu a prípadne aj ďalšie úpravy pozemkov, aby sa podobná situácia v budúcnosti nemohla zopakovať.

Za spôsobenú situáciu sa poškodenej rodine ešte raz úprimne ospravedlňujeme.

Pozrite si reportáž zo 17. júla o dieťati v rozpálenom aute.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok