Netypická cesta k štátnym peniazom. Spišská Nová Ves chce hostiť svetový hokej, ale štadión to neumožňuje

Samospráve Spišskej Novej Vsi sa otvorila netradičná cesta, ako získať od štátu peniaze na rekonštrukciu zimného štadióna. Fond na podporu športu ho zaradil k infraštruktúre národného významu. Mesto teraz môže žiadať 5-miliónovú dotáciu. Fond na podporu športu na svojom výjazdovom rokovaní na Spiši poslal peniaze na športoviská aj do Malej Frankovej či Trnavy.

Oprava je nevyhnutná

V roku 2026 chcú v Spišskej Novej Vsi usporiadať majstrovstvá sveta hokejistov do 18 rokov. Tamojší štadión si však už čo-to pamätá a žiada si dôkladnú rekonštrukciu. Potrebuje opraviť strechu, nainštalovať vzuchotechniku, odpružené mantinely, ozvučenie, informačné systémy, ale aj zázemie adekvátne 21. storočiu. 

Podobne sa súčasťou infraštruktúry národného významu stal aj štadión v Michalovciach. Správna rada Fondu na podporu športu v Spišskej Novej Vsi schvaľovala aj konkrétne dotácie. 4,9 milióna eur dostane lyžiarske národné tréningové centrum žiakov v Malej Frankovej a 999-tisíc eur City aréna v Trnave. Odsúhlasiť to musí ešte Protimonopolný úrad.

Športoviská aj pre iné obce

Fond na podporu športu pomôže postaviť športoviská aj obciam s najviac 3 000 obyvateľmi. Vyčlenil na to päť miliónov eur a obce môžu žiadať od 40- do 150-tisíc. Avšak, pripravené musia mať peniaze na spolufinancovanie, a to najmenej 10 percent. A to mnohé samosprávy nemusia zvládnuť. 

“Tie obce si musia zvážiť reálne možnosti. Samozrejme, nemôže sa všetko dávať, nechcem povedať, že zadarmo, ale aby to bolo udržateľné, musia ukázať, že tá obec má naozaj záujem udržať to športovisko,” povedal Ján Krišanda, štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu.

“Musíme všetci konsolidovať. Tak je dôvodná obava, že síce budeme podporovať športovú infraštruktúru, ale kto na tých športoviskách bude športovať, keď samospráva nebude mať zdroje na to, aby dotovala športové kluby,” dodal predseda ZMOS-u Jozef Božik.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok