Irán plánoval zabitie Netanjahua a niekoľko ďalších politikov. Snažil sa na to naverbovať obchodníka z Izraela

dnes 13:41

Iránska rozviedka sa snažila naverbovať izraelského obchodníka, aby zavraždil vysokých izraelských činiteľov, vrátane premiéra Benjamina Netanjahua, ministra obrany Joava Galanta a šéfa tajnej služby Šin Bet Ronena Bara. Informujú o tom vo štvrtok izraelské médiá s odvolaním sa na oznámenie polície a kontrarozviedky Šin Bet.

Podozrivý Izraelčan, ktorého meno médiá neuvádzajú, bol zatknutý minulý mesiac a dnes obžalovaný, uviedol server The Times of Israel (ToI).

Šin Bet podľa denníka The Jerusalem Post (JP) neuviedla, či zadržaný muž vykonal nejaké kroky v teroristických akciách, ktoré od neho iránska tajná služba žiadala. Podľa JP je ale za veľmi vážny zločin považované už to, že mal väzby s nepriateľom v čase vojny, ktorú vedie Izrael s palestínskym teroristickým hnutím Hamas v Pásme Gazy. Irán hnutie Hamas podporuje, rovnako ako podporuje militantné libanonské hnutie Hizballáh. Aj s ním má Izrael dlhoročný konflikt, ktorý vojna v Gaze zostrila.

Chcel milión dolárov

Zatknutý izraelský obchodník, ktorý žil podľa denníka Haarec v Turecku, navštívil tento rok dvakrát Irán, kam bol tajne prepašovaný cez tureckú hranicu. Prvýkrát sa to stalo v máji a druhýkrát v auguste. V máji mu podľa denníka Haarec iránski agenti ponúkli peniaze za to, že pre nich okrem iného prepašuje peniaze a zbrane (médiá neuvádzajú kam), vyfotí v Izraeli miesta, kde sa zhromažďuje veľký počet ľudí, či vyhrážkami prinúti ďalších Izraelčanov naverbovaných Teheránom k plneniu misií.

Druhá schôdzka v Iráne sa odohrala v auguste, teda po tom, čo bol v Teheráne, pravdepodobne Izraelom, zabitý líder palestínskeho hnutia Hamás Ismáíl Haníja. Iránski agenti na tomto stretnutí podľa Šin Bet žiadali od izraelského obchodníka, aby zabil Netanjahua, Galanta a Ronena Bara v odplate za Haníjovu smrť. Rovnako po ňom vtedy chceli, aby sa pokúsil naverbovať Rusov či Američanov na zabíjanie iránskych disidentov, ktorí žijú v Európe či Spojených štátoch.

Izraelský obchodník podľa miestnych médií pred vykonaním akejkoľvek úlohy žiadal milión dolárov, čo podľa denníka Haarec iránski agenti odmietli, a povedali, že ho budú kontaktovať v budúcnosti. Za schôdzku mu zaplatili 5000 eur.

Napäté vzťahy

Podľa denníka The Jerusalem Post nie je jasné, či sa na odhalení a zadržaní podozrivého Izraelčana podieľali turecké úrady, ktoré s izraelskou stranou v minulosti spolupracovali pri odhaľovaní teroristov. Teraz sú ale kvôli vojne v Pásme Gazy vzťahy oboch krajín napäté.

JP vo štvrtok tiež pripomenul, že Šin Bet v utorok oznámila odhalenie pokusu o atentát na ďalšieho izraelského činiteľa, Mošeho Jaalona, ktorý bol v rokoch 2013 až 2016 ministrom obrany. Za týmto plánom, kvôli ktorému bolo zatknutých osem izraelských Arabov, mal byť podľa nej Hizballáh.

Oznámenie prišlo v utorok len niekoľko hodín predtým, ako v Libanone explodovalo niekoľko tisíc pagerov, ktorých objednal pre svojich členov Hizballáh. Explózia zabila najmenej 12 ľudí, vrátane dvoch detí, a takmer 3000 ľudí zranili. V stredu potom ďalšie explózie komunikačných zariadení v Libanone, vrátane vysielačiek, mobilných telefónov, notebookov a solárnych článkov, zabili najmenej 20 ľudí a asi 450 zranili.

Pozrite si reportáž z 18. septembra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok