Prieskum SANEP: Smer stále na čele, SNS a Matovič pred bránami parlamentu, Republika opäť prekvapuje

dnes 06:00

Ak by sa parlamentné voľby konali v prvej polovici septembra, vyhral by ich Smer-SD. Vyplýva to z prieskumu agentúry SANEP pre ta3. SNS a hnutie Igora Matoviča by zostali pred bránami parlamentu. Naopak, do parlamentu by sa dostala aj Republika.

Robert Fico
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Kto by sa dostal do parlamentu?

Stranu Smer-SD by volila štvrtina opýtaných. Progresívne Slovensko zaostáva za Smerom-SD s 22 percentami. Tretie miesto si drží Hlas-SD. Volilo by ich vyše 13 percent opýtaných. Nasleduje KDH so ziskom 7 percent.

Hnutie Republika by získalo viac ako 6 percent hlasov. Nakoniec by sa do parlamentu dostala aj Sloboda aj solidarita. Získala by vyše 5 percent hlasov.

Za bránami parlamentu by zostali vládna SNS a maďarská Aliancia so ziskom vyše 4 percent. Pod 4 percentá hlasov by získali Demokrati, hnutie Slovensko a Sme rodina.

Mandáty v parlamente

Čo sa týka rozloženia mandátov v parlamente, Smer-SD by získal 47 kresiel, Progresívne Slovensko 42 a Hlas by mal 25 mandátov. KDH by obsadilo 13 kresiel, Republika 12 a napokon SaS by mala 11 kresiel. 

Volebná účasť

Ak by sa voľby do parlamentu konali v čase konania tohto prieskumu, tak by sa 17,5 % opýtaných nevedelo rozhodnúť, ktorú stranu voliť.

Ďalších 15,4 % deklarovalo, že by voliť nešli. Rozhodnutých by bolo 67,1 % oprávnených voličov.

Prieskum sa uskutočnil 9. až 15. septembra 2024 na vzorke 2 430 opýtaných.

Pozrite si reportáž z 29. mája o prieskume SANEP po atentáte na premiéra.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok