Ruské embargo predĺžené o ďalšie dva roky. Putin schválil dohodu o partnerstve s Iránom

včera 21:50

Ruský prezident Vladimir Putin schválil v stredu (18. 9.) návrh dohody o strategickom partnerstve s Iránom. Zároveň svojím dekrétom predĺžil o ďalšie dva roky zákaz dovozu potravín zo Západu, ktorý zaviedol v roku 2014 v reakcii na západné sankcie uvalené na Rusko po anexii ukrajinského polostrova Krym a vyvolaní povstania proruských separatistov v regióne Donbas na východe Ukrajiny.

Putin
Foto: TASR/AP

Embargo do roku 2026

Putinov dekrét predlžuje ruské embargo od 1. januára 2025 do 31. decembra 2026, informovali tlačové agentúry. Zákaz, ktorý platí už desať rokov, sa zvyčajne predlžuje o rok, poznamenala tlačová agentúra Interfax.

Ruský prezident prijal návrh ministerstva zahraničných vecí dohodnutý s ďalšími rezortmi a úradmi o návrhu dohody o komplexnom strategickom partnerstve s Iránom. „Považujem za vhodné podpísať dohodu na najvyššej úrovni,“ uviedol Putin v príslušnom dekréte bez toho, aby spomenul, kedy by dohoda mohla byť podpísaná.

Sankcie za rakety

Európska únia a Spojené štáty minulý týždeň oznámili, že budú reagovať novými sankciami na dodávky balistických rakiet Iránu do Ruska, ktorému Teherán pomáha pokračovať v agresii proti Ukrajine, čím bezprostredne ohrozuje európsku bezpečnosť. Teherán dodávky rakiet popiera, Moskva ich však priamo neodmietla.

Podľa médií mohol Irán dodať Rusku stovky rakiet, rovnako ako dodal tisíce bezpilotných lietadiel používaných pri leteckých útokoch na ukrajinské mestá a dediny.

Na oplátku Rusko podľa médií začalo Iránu dodávať moderné systémy protivzdušnej obrany. Rusko vo svojej vojne proti Ukrajine nasadilo aj severokórejské rakety a delostreleckú muníciu.

Pozrite si archívnu reportáž o Putinovej návšteve Mongolska z 9. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok