Aká zima nás čaká? Európa prejde z extrému do extrému. Rozpadnutý polárny vír k nám prinesie arktický vzduch

Európu vrátane Slovenska pravdepodobne čaká veľmi chladná zima. Bude za ňu zodpovedný polárny vortex a s ním súvisiace anomálie. Tie spôsobia, že arktický vzduch neostane koncentrovaný na póle.

sneh v levoči.jpg
Foto: TASR/František Iván

Leto sa ešte poriadne neskončilo, no meteorológovia už tušia, aká zima nás zrejme čaká. Zdá sa pritom, že Európa prejde z extrému do extrému. Horúčavy by mohli vystriedať mrazy a výdatné sneženie.

Túto predpoveď priniesol portál Severe Weather Europe, ktorý sleduje aktuálny vývoj javu známeho ako polárny vortex, alebo aj polárny vír.

Polárny vortex je oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorá sa nachádza nad polárnymi regiónmi Zeme, teda nad Arktídou a Antarktídou. V týchto oblastiach sa točí okolo polárnych oblastí v smere hodinových ručičiek na južnej pologuli a proti smeru na severnej pologuli.

V zime sa polárny vortex zvyčajne stáva silnejším a stabilnejším. Meteorológovia však upozorňujú, že tento rok silnie jeho severný variant pomalšie než normálne.

Dorazí vzduch z pólu

Ako ďalej vysvetľuje Severe Weather Europe, môže to byť predzvesť naozaj tuhej zimy. Ak je totiž vír silný a stabilný, udrží väčšinu chladného vzduchu v oblastiach pólov a zvyšok sveta, najmä Európa a Severná Amerika, zažijú suchú a relatívne teplú zimu.

Ak však nezosilnie, tak sa studený vzduch, laicky povedané, „roztečie“ do zvyšku sveta. V takomto prípade by aj náš región čakala veľmi chladná zima s častým snežením.

Možnosť B zatiaľ vyzerá byť viac pravdepodobnou. Meteorológovia tak usudzujú na základe aktuálnych grafov a projekcií. Tie ukazujú, že vzduch nad polárnymi oblasťami sa zatiaľ ochladzuje na hodnoty, ktoré sú pre september bežné, či dokonca mierne nadpriemerné.

Nad sibírskou oblasťou je však vzduch nezvyčajne teplý. Rovnako je abnormálne nízky tlak vzduchu v polárnom vortexe, čo naznačuje, že keď dosiahne svoj vrchol okolo novembra, stane sa nestabilným.

Meteorológovia predpovedajú, že počas zimy 2024/2025 bude mať vír v dôsledku týchto anomálií nezvyčajný tvar. Studený vzduch tým pádom zrejme nezostane koncentrovaný v polárnych oblastiach a zasiahne mimo iného aj Európu.

Pozrite si reportáž o lete 2024, ktoré bolo tým najhorúcejším v histórii:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok