Európsky parlament zasadá v Štrasburgu. Orbán práve pre záplavy na schôdzu nepríde

včera 11:25 , Aktualizované: včera 16:20

Povodne sú témou aj v Európskom parlamente v Štrasburgu. Maďarský premiér Viktor Orbán práve pre záplavy na schôdzu nepríde. Predsedníčka Europarlamentu Roberta Metsolová vyzvala na solidaritu s európskymi krajinami, ktoré zasiahli záplavy.

Maďarsko naposledy rozčerilo vody v lete, keď rozšírilo svoj imigračný program a vydávanie tzv. národných kariet aj občanom Ruska a Bieloruska. To okamžite vyvolalo obavy z možných bezpečnostných rizík pre schengenský priestor. Hoci má Budapešť plné právo rozhodovať o tom, komu udelí právo na pobyt, kritici upozorňujú, že dôležitý je aj geopolitický kontext.

“Čisto z právneho hľadiska to Orbán môže urobiť, ale môže to mať dôsledky. Najmä, ak bezpečnostné previerky nie sú dostatočné, môže to znamenať, že tí ľudia budú cestovať ďalej do iných členských štátov, kde môžu byť bezpečnostnou hrozbou,” uviedla spravodajkyňa EP pre Maďarsko, Tineke Strik.

Maďarský minister pre európske záležitosti János Bóka kritiku Budapešti zmietol zo stola so slovami, že Budapešť dodržiava úniovú legislatívu a ide iba o politickú hystériu europarlamentu. Podobne sa k tomu postavili aj niektorí europoslanci, ktorí hovoria o ďalšom pokryteckom útoku na Maďarsko. 

Takzvaná národná karta ponúka vybraným štátnym príslušníkom zjednodušený postup na získanie pracovného povolenia s možnosťou zlúčenia rodiny. Trvá dva roky a možno ho predĺžiť o ďalšie tri roky, čím sa otvára cesta k dlhodobému pobytu. Rozhodnutie Maďarska udeliť ho aj Rusom a Bielorusom prichádza v čase, keď Maďarsko zmenilo pravidlá pre pomoc utečencom pred vojnou z Ukrajiny - tisícom z nich hrozí, že skončia doslova na ulici. 

“Je to rana pre solidaritu s Ukrajinou. Preto som trvala na tom, aby Komisia zakročila proti takémuto porušeniu záväzkov. Ak nič neurobí, tak utečenci prídu o ochranu a ďalšie krajiny sa môžno inšpirujú maďarským prístupom,” dodala spravodajkyňa EP pre Maďarsko.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok