Slováci si za diaľničnú známku čoskoro priplatia. Oproti pôvodnému návrhu zdražie o 20 eur

17.9.2024 17:45

Už premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor hovoril o potrebe zdražovania diaľničných známok. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) však pritvrdil. V rámci konsolidácie je vraj potrebné cenu ešte zvýšiť.

Rýchlostná cesta R1 sa predĺži. Národná diaľničná spoločnosť už vypísala tender
Foto: TASR/Michal Svítok

Vláda Roberta Fica plánuje zmeny v cenách diaľničných známok. Minister financií Ladislav Kamenický dnes na tlačovej konferencii oznámil, že cena ročnej diaľničnej známky pre osobné vozidlá do 3,5 tony sa zvýši zo súčasných 60 eur na 90 eur.

Toto zdraženie predstavuje výrazný nárast oproti pôvodnému návrhu bývalého premiéra úradníckej vlády Ľudovíta Ódora, ktorý v rámci svojho konsolidačného plánu navrhoval zvýšiť cenu len na 70 eur.

K poslednému zvýšeniu cien došlo vlani, keď cena ročnej diaľničnej známky po desaťročí stúpla z 50 na 60 eur. Kamenický zdôraznil, že aj napriek plánovanému zvýšeniu, zostane Slovensko so svojou cenou stále najlacnejšie v regióne.

Pre porovnanie, v Maďarsku stojí ročná diaľničná známka 130 eur, v Rakúsku 97 eur a v Českej republike 90,81 eura. Tento argument použil aj bývalý premiér Ódor, keď odôvodňoval svoj návrh na zvýšenie.

Príde však aj zlacnenie

Okrem ročnej známky sa zmeny dotknú aj krátkodobejších známok. Cena jednodňovej známky, ktorá je naviazaná na cenu ročnej podľa európskych pravidiel, stúpne z 5,40 na 8,10 eura.

Naopak, cena 10-dňovej známky sa zníži z 12 na 10,80 eura, čo môže podľa odborníkov viesť k zníženému záujmu o jednodňové známky, keďže rozdiel v cene medzi nimi a 10-dňovými bude len 2,70 eura. Cena mesačnej známky zostáva nezmenená na úrovni 17 eur.

Štát si od tohto opatrenia sľubuje výrazné zvýšenie príjmov. Ministerstvo financií odhaduje, že už v budúcom roku by zdraženie diaľničných známok mohlo priniesť do štátneho rozpočtu približne 45 miliónov eur. Pre porovnanie, pôvodný plán Ľudovíta Ódora počítal s navýšením príjmov o 27 miliónov eur.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu vlády:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok