Nová éra Ligy majstrov aj so Slovanom. UEFA pripravila výrazné zmeny, pozrite si aké

17.9.2024 16:30

Začiatkom nového ročníka Ligy majstrov vstupuje milionárska súťaž do novej éry, ktorej súčasťou bude aj slovenský majster Slovan Bratislava. Vyšší počet zápasov, viac účastníkov a vyššie príjmy. To sú hlavné dôvody pre ktoré sa UEFA rozhodla pre výrazné zmeny, na ktoré sa pripravovala posledných 6 rokov.

Najdôležitejšou zmenou je, že do základnej časti sa dostalo namiesto 32 až 36 tímov. V jednom ročníku Ligy majstrov sa tak miesto 125 zápasov bude hrať až 189. UEFA preto navýšila finančný balík o štvrtinu na dve a pol miliardy eur. Každý z účastníkov dostal po 18 miliónov 600-tisíc, za výhru v základnej časti získa dve celé jedna milióna a za remízu 700-tisíc. Bonusy za postup do vyraďovacej časti sa začínajú na 11 miliónoch a šampión si zarobí vyše 160 miliónov.

Novinkou je spoločná 36-členná tabuľka, ktorá nahradila štvorčlenné skupiny základnej časti. Kluby už nebudú hrať s troma súpermi dvakrát, ale namiesto toho budú čeliť ôsmim rôznym tímom, pričom polovicu zápasov odohrajú doma a polovicu vonku.

Body sa sčítavajú do spomínanej spoločnej tabuľky a po skončení základnej časti postúpi prvých osem klubov priamo do osemfinále. Ďalších 16 tímov si zahrá formou dvojzápasov play-off a posledných 12 klubov vypadne.

Vyraďovacia fáza zostáva bez zmien, takže od osemfinále sa bude hrať podľa existujúceho formátu na odvety až po finále, ktoré bude tradične na jeden zápas, a to 31. mája v Mníchove. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok