Jedna z afrických krajín plánuje odstreliť dvesto slonov. Mäso rozdá komunitám, ktoré hladujú

17.9.2024 16:24

Zimbabwe odstrelí 200 slonov a ich mäso rozdelí medzi ľudí, ktorí v dôsledku sucha čelia akútnemu hladu. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedli úrady pre ochranu divokej prírody.

slon
Foto: TASR/Daniel Sol

Zimbabwe tak nasleduje Namíbiu, ktorá podobný zámer oznámila na konci augusta.

Mäso rozdajú komunitám zasiahnutým suchom

Sucho spôsobené klimatickým javom El Niňo zničilo úrodu na juhu afrického kontinentu, čo spôsobilo nedostatok potravín v regióne s dopadom na 68 miliónov obyvateľov. V Zimbabwe ide podľa úradov o najhoršie sucho za posledných 40 rokov. Fenomén El Niňo dočasne ohrieva časti Tichého oceánu a ovplyvňuje počasie po celom svete.

„Môžeme potvrdiť, že plánujeme po celej krajine odstreliť asi 200 slonov. Teraz pracujeme na spôsobe, akým to vykonáme,“ povedal Tinashe Farawo, hovorca úradu pre správu zimbabwianskych parkov a divokej prírody (Zimparks). Dodal, že slonie mäso bude rozdané komunitám zasiahnutým suchom.

Odstrel kvôli preľudneniu a suchu

Ministerka životného prostredia Sithembiso Nyoniová minulý týždeň v parlamente povedala, že Zimbabwe má viac slonov, ako potrebuje, a viac slonov, ako môžu lesy zniesť.

„Diskutujeme so Zimparks a miestnymi komunitami, že urobíme to, čo urobili v Namibii. Spočítame slony, ženy mäso usušia a zabalia, a komunity tak budú mať potrebné bielkoviny,“ povedala Nyoniová podľa stanice CNN.

Susedná Namíbia na konci augusta rozhodla o odstrele 83 slonov a rozdaní mäsa ľuďom postihnutým suchom.

Premnožené slony v parkoch

Odstrel slonov bude prvý od roku 1988 a bude vykonaný v oblastiach Hwange, Mbire, Tsholotsho a Chiredzi. Hovorca úradu zároveň uviedol, že plánovaný odstrel je tiež súčasťou snahy o zníženie počtu slonov v parkoch, ktoré môžu uživiť iba 55-tisíc slonov.

„Chceme v čase sucha uľahčiť parkom situáciu. Počet odstrelených slonov je len kvapkou v mori, pretože sa bavíme o dvoch stovkách, zatiaľ čo v parkoch máme 84-tisíc slonov, a to je veľa,“ dodal Farawo. V roku 2023 slony v Zimbabwe zabili 50 ľudí.

Pozrite si reportáž z 3. apríla 2024 o premnožených slonoch v Botswane.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok