Meta zakázala ruským štátnym médiám prístup na svoje platformy. Údajne plánovali ovplyvniť voľby

17.9.2024 09:23 , Aktualizované: 17.9.2024 12:53

Americká internetová spoločnosť Meta Platforms, ktorá je okrem iného vlastníkom sociálnej siete Facebook, zakázala ruským štátnym médiám vysielať na svojej platforme. Tvrdí, že tieto stanice používali klamlivú taktiku na vykonávanie tajných vplyvových operácií na internete.

Facebook Instagram
Foto: TASR/AP

Meta sprísňuje opatrenia

S odvolaním sa na oznámenie Mety o tom informuje agentúra Reuters. Očakáva sa, že zákaz vstúpi do platnosti v najbližších dňoch. Kremeľ považuje takýto postup za neprijateľný.

„Po dôkladnom zvážení sme rozšírili naše pokračujúce vymáhanie práva proti ruským štátnym médiám. Rossija segodne (ruská mediálna skupina pôsobiaca na Západe pod skratkou RT) a ďalšie spriaznené subjekty majú teraz celosvetovo zakázaný prístup k našim aplikáciám kvôli zahraničnému zasahovaniu,“ uviedla Meta v písomnom vyhlásení. Pod Metu spadajú okrem Facebooku aj aplikácie Instagram, WhatsApp a Threads.

Ruské štátne médiá čelia podozreniu, že sa snažia ovplyvňovať politiku v západných krajinách. Zákaz podľa Reuters predstavuje výraznú eskaláciu prístupu najväčšej svetovej spoločnosti sociálnych médií voči nim. Predtým Meta podnikla niekoľko rokov obmedzenejšie kroky, ako je blokovanie reklamy a obmedzovanie dosahu ich príspevkov.

Kritika z Moskvy

„Meta sa týmito akciami diskredituje. Takéto selektívne akcie proti ruským médiám sú neprijateľné...,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Komplikuje to vyhliadky na normalizáciu našich vzťahov s Mtou,“ dodal.

Moskva v roku 2022 označila Metu za extrémistickú organizáciu a ruské úrady potom zablokovali siete Instagram a Facebook. Milióny ľudí v Rusku ale stále používajú chatovaciu aplikáciu WhatsApp. Rusku firme tiež niekoľkokrát vymerali pokutu za to, že v Rusku neodstraňuje obsah, ktorý sa tam považuje za nezákonný.

Pokus o ovplyvnenie volieb

Spojené štáty začiatkom tohto mesiaca vzniesli obvinenie z prania špinavých peňazí proti dvom zamestnancom RT. Tí podľa amerických úradníkov plánovali najať americkú spoločnosť na výrobu online obsahu s cieľom ovplyvniť tohtoročné prezidentské voľby v USA plánované na začiatok novembra.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v piatok vyhlásil, že štáty by mali k aktivitám ruskej štátnej televízie RT pristupovať rovnako ako k tajným spravodajským operáciám. RT americký postup kritizovala a obvinila Spojené štáty, že sa jej snažia zabrániť vo fungovaní ako novinárskej organizácii.

Pozrite si reportáž z 25. júla 2024 o miliardovej pokute spoločnosti Meta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok