Hladina Dunaja a Moravy kulminuje. Najkritickejšia situácia pretrváva v Devínskej Novej Vsi

Veľká voda napáchala na Slovensku veľké škody. Podľa SHMÚ kulminácia Dunaja ešte stále prebieha. Výrazný vzostup pokračuje aj na strednom a dolnom úseku pod vodným dielom Gabčíkovo. Na ostatnom území, vrátane povodia Myjavy, Kysuce sa hydrologická situácia upokojuje a hladiny tokov naďalej klesajú. Situáciu monitorujeme vo vysielaní aj na webe ta3.

Devínska Nová Ves
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Online správy sme ukončili. O situácii bude redakcia ta3 informovať v samostatných článkoch.

15:38 Slovenský hydrometeorologický ústav zverejnil prognózy o najbližšom vývoji vodných hladín na území Slovenska. Zatiaľ čo sa hydrologická situácia na väčšine miest normalizuje, povodňová vlna pretekajúcu slovenským úsekom riek Dunaja a Moravy naďalej spôsobuje ich kulmináciu.

15:08 Zoo Bratislava hľadá dobrovoľníkov na odstraňovanie škôd po povodni. Informuje o tom na sociálnej sieti, kde zverejnila aj prihlasovací formulár.

"Počas celého roka nám rástla návštevnosť, ľudia nás chválili a tešili sme sa na krásnu jeseň, ktorú nám prekazila historická povodeň," uviedla zoo. Hľadá preto dobrovoľníkov, aby sa vedela čo najskôr vrátiť do pôvodnej prevádzky.

14:52 Záplavy v Poľsku si podľa oficiálnych informácií vyžiadali životy šiestich ľudí, uviedla v utorok pre internetovú stránku wyborcza.pl hovorkyňa polície Katarzyna Nowaková. Odhaduje sa však, že počet obetí je vyšší. Úrady v Kladsku, ktorého centrum v nedeľu zaplavila voda, podľa poľského rozhlasu Wroclaw uviedli, že v širšom okolí mesta zahynulo najmenej desať ľudí.

14:30 S odstraňovaním škôd v súvislosti s nepriaznivým počasím aktuálne bojujú aj hasiči v Trenčianskom kraji:

14:12 V Stupave v týchto chvíľach prebieha rozsiahle odstraňovanie škôd po následkoch povodní. V teréne sú okrem záchranných zložiek aj dobrovoľníci, ktorí pomáhajú s čistením zaplavených oblastí a zabezpečovaním nevyhnutných potrieb pre miestnych obyvateľov.

13:54 Polícia v nedeľu (15. 9.) nadránom pomohla dvom mužom dostať sa z rieky Dunaj. Obom bolo následne poskytnuté potrebné ošetrenie. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Silvia Šimková.

„Volanie o pomoc ženy, ktorá stála na brehu rieky Dunaj pri nákupnom centre na Pribinovej ulici, započula hliadka policajného zboru, ktorá vykonávala hliadkovú činnosť a monitorovala situáciu v blízkosti rieky v čase okolo 04.00 h. Hliadka na mieste zistila, že sa vo vodnom toku Dunaj nachádzajú dvaja muži,“ priblížila hovorkyňa. Polícia mužov z rieky vytiahla do bezpečia, kde ich ošetrila privolaná rýchla zdravotná pomoc.

13:37 Most ponad rieku Ipeľ v obci Chľaba v okrese Nové Zámky je uzavretý. Dôvodom jeho uzávery je zvýšenie hladiny rieky Ipeľ, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre. Cezhraničný most v Chľabe spája Slovenskú republiku s Maďarskom.

Podľa vyjadrenia polície neboli doteraz na území Nitrianskeho kraja zaznamenané žiadne problémy v súvislosti s nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

13:35 Prezident SR Peter Pellegrini poďakoval záchranným aj civilným zložkám za ich prácu počas niekoľkodňového boja proti povodniam, ktoré postihli mnohé oblasti krajiny. Vyzdvihol, že ich pomoc bola maximálne profesionálna. Ocenil aj vládu a príslušné rezorty, ktoré robia konkrétne kroky pre priamu pomoc poškodeným domácnostiam.

Verí, že najhoršiu situáciu má už Slovensko za sebou. Prezident zároveň vyzval občanov, aby boli k sebe ľudskí, obetaví a vzájomne nápomocní.

13:29 Hladina potoka Vydrica v lesoparku klesla, Mestské lesy v Bratislave monitorujú rozsah škôd po povodni z uplynulých dní. Hoci sa situácia zlepšuje, rizikom stále ostávajú stromy s podmočenými koreňmi či nahnuté stromy. Mestská organizácia preto vyzýva na odloženie návštevy lesoparku.

„Situácia sa zlepšuje, avšak mnoho stromov má podmočené korene, sú nahnuté a buď v najbližšej dobe spadnú, alebo ich budeme odstraňovať. Prosíme preto o maximálnu opatrnosť a zvážiť ešte návštevu lesa, aj keď už je krajšie,“ odkazujú mestské lesy na sociálnej sieti.

Hlavné asfaltové trasy sú už od popadaných stromov spriechodnené. Je ich ich odhadom niekoľko stoviek a roztrúsené sú po celom lesoparku. Lesníci tiež monitorujú bezpečnosť stromov v rekreačných areáloch, následne by sa malo začať s postupným spriechodňovaním siete lesných turistických a cyklistických trás.

13:27 V Piešťanoch odstránili pri Kolonádovom moste v utorok v doobedňajších hodinách naplavený strom. Situácia v meste je v súvislosti s povodňovou situáciou pokojná. Potvrdila to hovorkyňa mesta Veronika Bardíková.

Priblížila, že pracovníci z povodia Váhu v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom okrem stromu odstraňovali aj ďalšie naplaveniny.

13:06 Hladinu rieky Morava čaká na hornom Záhorí postupný pokles. Vojaci spolu s hasičmi aktuálne odstraňujú protipovodňové bariéry pri hraničnom moste s Českou republikou neďaleko mesta Holíč (okres Skalica).

„Slovenský vodohospodársky podnik nás požiadal o odstránenie bariér, keďže v tomto mieste už nehrozí žiadne nebezpečenstvo,“ uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Skalici Jozef Jankovič. Na odstraňovaní bariér sa podieľa osem príslušníkov HaZZ a 20 príslušníkov armády. Spolupracuje aj polícia.

12:37 Hasiči v Košickom kraji v uplynulých dňoch zasahovali v súvislosti so zrážkami najmä pre popadané stromy. Od soboty (14. 9.) do utorkového rána neevidovali žiadne výjazdy k odčerpávaniu vody. Uviedol to hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Bálint.

Od soboty evidujú dokopy 21 výjazdov v súvislosti s počasím, pričom v štyroch prípadoch išlo o výjazdy členov dobrovoľných hasičských zborov obcí a v 17 príslušníkov HaZZ. V 19 prípadoch boli odstraňované popadané stromy na cestách, motorových vozidlách a v blízkosti objektov.

12:27 Povodne stále komplikujú život po celej Európe. Vyzerá to však tak, že počasie sa postupne zlepšuje. Záplavy v Európe za sebou zanechali najmenej 20 obetí. Traja ľudia prišli o život v Česku, päť obetí je v Poľsku, v Rakúsku hlásia už päť mŕtvych a v Rumunsku je ich až sedem.

12:15 V týchto chvíľach nastáva v Devíne a Bratislave vrchol prebiehajúcej povodňovej vlny. Hladina prestala stúpať a jej výška sa ustaľuje.

V Devíne dosiahla nadránom maximálny stav 905 cm a v Bratislave napokon dosiahol Dunaj v maxime 970 cm. Za normálnych okolností hladina Dunaja dosahuje asi tri metre.

11:56 Ako bude v stredu? Slnečno, ojedinele búrky. Teploty 20 až 25 stupňov.

Na západnom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov.

Na strednom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov.

Na východnom Slovensku slnečno, možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov.

11:37 Kulminácia Dunaja v Bratislave pokračuje, ustáliť by sa mala počas dňa. Pod Vodným dielom Gabčíkovo hladina výrazne stúpa. Rovnako prebieha aj kulminácia hornej Moravy. Vzostup sa očakáva v jej strednej a dolnej časti. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

"Hladina Dunaja začala v hornej časti kulminovať ešte v nočných hodinách a v profile Devín dosiahla nadránom maximum 905 centimetrov, čo zodpovedá prietoku 9579 kubických metrov za sekundu. V Bratislave napokon dosiahol Dunaj v maxime 970 centimetrov. Kulminácia ešte stále prebieha a počas dňa očakávame v týchto profiloch ustálenosť pri súčasných vodných stavoch," ozrejmil ústav. 

11:29 V bratislavskej Dúbravke je dočasne neprejazdná ulica Kajerka. V dôsledku intenzívnych dažďov v predošlých dňoch prišlo k jej podmytiu. Informuje o tom mestská časť na sociálnej sieti.  

"Miesto je dočasne neprejazdné a je riadne označené zábranami," upozorňuje samospráva s tým, že dočasné dopravné značenie je osadené aj na vjazde z Jadranskej ulice a na začiatku ulice K Horánskej studni.

11:25 Situácia v Českej republika sa pomaly zlepšuje. Pozrite si záznam tlačovej konferencie z rokovanie českej vlády s českým premiérom Petrom Fialom a českým ministrom vnútra Vítom Rakušanom.

11:22 Hasiči sú pripravení na odčerpávanie vody zo zaplavených obcí. Situácia na Záhorí sa postupne upokojuje a na rad prichádzajú sanačné práce. Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to uviedol v utorok.

"Som rád, že sme situáciu riešili v predstihu, že bol zvolaný krízový štáb už vo štvrtok (12. 9.), a tak sme boli na zvládnutie tejto situácie pripravení a verím, že najhoršie už máme za sebou," vyhlásil minister.

11:21 Dnes je zatvorená pošta v Devíne a tiež je obmedzené doručovanie v Devínskej Novej Vsi. Letisko M. R. Štefánika funguje bez obmedzení, lety vybavujú v štandardnom režime. Informuje o tom rezort dopravy.

11:14 Ničivé záplavy, ktoré postihli viaceré regióny, neohrozili len ľudí a ich majetok, ale výrazne zasiahli aj zvieratá. Voda vyhnala divo žijúce zvieratá z ich prirodzeného habitatu. Rozbúrený Dunaj unášal diviaka.

Video zaslal redakcii ta3 náš divák David Duban.

11:00 Situácia v Bratislave sa po počasí v uplynulých dňoch upokojuje. Hladina Dunaja, ktorý v noci kulminoval vo výške okolo 970 centimetrov, pomaly klesá. Platí to aj pre rieku Morava. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla s tým, že protipovodňové hrádze pri Dunaji dimenzované na nápor vody do výšky 1013 cm vydržali.

"Podľa prognóz a predpovedí počasia už voda nebude stúpať a nemala by spôsobiť nové škody. Tie, ktoré nám extrémne počasie doteraz spôsobilo, sú beztak veľké," skonštatoval Bubla.

10:47 Viaceré ulice v hlavnom meste zostávajú neprejazdné. Dopravu do a z mestskej časti Devín zabezpečuje armáda, ktorá obyvateľov vozí od kostola smerom na Devínsku Novú Ves a na ulicu Na hriadkach. Informuje o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Šimková upozornila, že aktuálne sú v Bratislave neprejazdné ulice Istrijská, Kočánkova aj časť ulice Na hriadkach. Priechodné nie sú ani Devínska cesta, Slovanské nábrežie či Devínske jazero. Policajti uzavreli aj časť Viedenskej cesty.

"O ďalších dopravných obmedzeniach budeme verejnosť včas informovať," dodala Šimková.

10:43 Povodňová situácia by sa od dnešného dňa mala iba zlepšovať. Dunaj v noci kulminoval na výške 970 centimetrov. Situáciu v hlavnom meste sleduje Veronika Pancuráková. Vyspovedala viceprimátora Jakuba Mrvu.

10:42 Ministerstvo dopravy informovalo, že aj dnes zostávajú v teréne stovky zamestnancov rezortných organizácií, aby zabezpečili čo najrýchlejšie odstránenie škôd po povodniach na západnom Slovensku a na Kysuciach. Problematické naďalej zostávajú najmä cezhraničné vlakové spojenia. Vodná doprava na Dunaji je naďalej zastavená.

10:26 Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti zverejnila fotografiu, ako policajti z Malaciek za súčinnosti policajtov enviropolície evakuovali obyvateľov z chatovej oblasti Centnúz. "Boli sme s vami počas týchto náročných dní," uviedla.

10:24 Poškodenie vodou patrí medzi najhoršie problémy, ktoré môžu vozidlo postihnúť. Záleží na tom, ako vysoko voda pri zaplavení vystúpila, či sa dostala len ku kolesám alebo aj do interiéru, či až do motorového priestoru. Uviedla to spoločnosť Aures Holdings, prevádzkovateľ autocentier AAA Auto a Mototechna. Kapitolou sú zaplavené elektromobily - experti AAA Auto rozhodne odporúčajú po zaplavení sa nesnažiť ich naštartovať.

"Ak hrozí autu riziko zatopenia, treba ho odviezť na vyvýšené miesto, napríklad aj ďalej od domova, a vybrať z neho všetky veci, na ktorých záleží. Pozor pritom na podzemné garáže - pokiaľ sú na nevhodne spádovaných miestach, môže do nich natiecť dosť vody, hlavne do najnižších poschodí. Môže tak byť vhodnejšie auto vyviezť von," zdôraznil Petr Vaněček, spoločný generálny riaditeľ spoločnosti Aures Holdings.

10:07 Devínska cesta v Bratislave zostáva pre autá naďalej uzatvorená. Informuje o tom mestská časť Devín na sociálnej sieti. "Príslušníci Policajného zboru zmerali hladinu vody na vozovke pri Sihoti a táto dosahuje 35 centimetrov," vysvetľuje samospráva.

V prípade potreby dopraviť sa mimo Devína treba podľa mestskej časti využiť kyvadlovú dopravu nákladnými vozidlami Ozbrojených síl SR, a to smer Devínska Nová Ves.

9:55 Mestský park v Galante je z bezpečnostných dôvodov pre verejnosť uzavretý aj počas utorka. Dôvodom je vplyv nepriaznivého počasia z uplynulých dní. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

"Silný vietor a intenzívne zrážky spôsobili podmáčanie terénu a poškodenie stromov. Prebieha odstraňovanie zlomených konárov a monitorovanie stavu a stability stromov, aby sa zabezpečila bezpečnosť návštevníkov," priblížilo mesto.

9:47 Stupava pripravila pre občanov veľkokapacitné kontajnery, kam môžu odnášať zničený majetok.

9:38 V bratislavskej Devínskej Novej Vsi je aktuálny stav v súvislosti s povodňovou situáciou stabilnejší, avšak o zlepšení sa hovoriť ešte nedá. Konštatuje to starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír s tým, že hladina vodných tokov Moravy a Dunaja stále neklesá.

„V mestskej časti prečerpávame všetky miesta, kde by mohla voda spôsobiť škody a zaplaviť ďalšie pivnice a domy. Robíme všetko pre to, aby nezaplavilo miesta, ktoré zaplaviť nemusí, kým vodu odčerpáme,“ podotýka Krajčír.

9:30 Dunaj kulminoval oproti skorším odhadom na vyššej úrovni. Neprekonal ale svoje doterajšie maximum z roku 2013, keď v Bratislave vystúpil na viac ako desať metrov. Aj vtedy mesto chránili mobilné protipovodňové bariéry, ktoré vodohospodári postavili tiež v uplynulých dňoch. Ešte začiatkom minulého týždňa hladina Dunaja v Bratislave dosahovala výšku okolo troch metrov.

Podľa ministra Tarabu bude Dunaj klesať pomaly. Ráno bol v Bratislave na úrovni 9,6 metra. Prietok na rieke stúpol po výdatných zrážkach, ktoré zasiahli nielen Slovensko, ale aj ďalšie stredoeurópske krajiny vrátane Česka.

Podľa meteorológov Dunaj bude ešte ďalej stúpať na južnom Slovensku.

8:40 Takto vyzerá nábrežie Dunaja v Bratislave v utorok ráno:

8:35 Pozrite si najnovší živý vstup redaktorky ta3 Veroniky Pancurákovej:

8:15 S jednodňovým oneskorením pristúpi v utorok o 9.00 h Národná diaľničná spoločnosť k čiastočnej uzávere diaľničného tunela Horelica. Tunel mal byť pôvodne uzavretý už v pondelok (16. 9.), ale dialničiari odložením uzávery o 24 hodín vytvárali časový priestor na odstraňovanie následkov víkendovej povodne na Kysuciach.

Tunel v smere zo Žiliny do Čadce bude uzavretý do piatka (20. 9.) do 20.00 h. Nasledovať bude 48-hodinová úplná uzávera tunela, ktorá by mala trvať do 22. septembra do 20.00 h.

7:55 Minister životného prostredia Tomáš Taraba na sociálnej sieti Facebook uviedol, že škody na celom Slovensku sa odhadujú na približne 20 miliónov eur. „Na druhej strane na povodni zarábame na vodnej elektrárni v priemere 1,3 milióna eur denne. Na porovnanie, na predošlej jarnej vlne sme zarobili približne 36 miliónov eur,“ povedal Taraba.

7:40 Hladina Dunaja už dosiahla svoje maximum a na západnom Slovensku zároveň prestalo pršať. V priebehu utorka by preto už výška vody stúpať nemala. Ako to momentálne vyzerá na nábreží Bratislavy sleduje redaktorka ta3 Veronika Pancuráková. 

7:30 Po dňoch vytrvalých lejakov už neprší. Vodné toky však na mnohých miestach vyzerajú hrozivo.

Dunaj v Bratislave kulminuje. Kým výška vodného stavu neskoro večer oscilovala okolo 950 centimetrov, v utorok ráno o šiestej mala hladina výšku 967 centimetrov.

7:20 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal meteorologické výstrahy 1. a 3. stupňa.

1. stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý môže spôsobiť malé nebezpečenstvo a menšie škody na majetku. Môže sa objaviť niekoľkokrát do roka.

3. stupeň výstrahy varuje pred javom, ktorý vážne ohrozuje ľudské aktivity a môže spôsobiť veľké škody. Tento jav je veľmi zriedkavý.

SHMÚ výstrahy Foto: reprofoto: SHMÚ SHMÚ vydal meteorologické výstrahy 1. a 3. stupňa

7:05 Najmenej 18 životov si vyžiadali v uplynulých dňoch záplavy v strednej Európe, ktoré spôsobili neobvykle prudké dažde. S odvolaním sa na oficiálne údaje o tom v pondelok večer informovala agentúra AFP. Sedem mŕtvych hlásili dosiaľ v Rumunsku, štyroch v Poľsku, štyroch v Rakúsku a troch v Česku, vyplýva z najnovších oznámení tamojších úradov. Viacero ľudí je stále nezvestných.

Pozrite si reportáž o povodniach v Českej republike:

7:00 V Devíne sa v pondelok vodný stav približoval k 900 cm, v Bratislave osciloval okolo 950 cm, informuje SHMÚ. "Vyššie po toku, na rakúskom úseku má už hladina rieky mierne klesajúci trend. Vzhľadom na vývoj na Morave a v dolnom Rakúsku je v najbližších hodinách predpoklad zotrvania ustálenosti na súčasných vodných stavoch, pri kolísaní hladiny," píšu meteorológovia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok