Zaplavené vládne limuzíny sú len hoax, tvrdí ministerstvo vnútra. Objavilo sa však niekoľko otáznikov

17.9.2024 05:00

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) má vraj na svedomí škody na vládnych limuzínach a policajných vozidlách. Tvrdí to bývalý šéf rezortu Roman Mikulec (Slovensko), ktorý na sociálnej sieti zverejnil fotografie zatopených áut. Ministerstvo však hovorí o hoaxe.

zatopené auto eštok.jpg
Foto: Facebook/Roman Mikulec, TASR/Pavel Neubauer

Politické kontroverzie nedokázal zastaviť ani mimoriadny stav spojený s povodňami. Jednu z nich zdieľal bývalý minister vnútra a súčasný poslanec hnutia Slovensko Roman Mikulec. Tvrdí, že voda zatopila limuzíny ministerstva vnútra a obvinil súčasného šéfa rezortu Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), že neprijal dostatočné preventívne opatrenia.

„No a čo? Šutaj Eštok má zase dôvod nakupovať nové. Čo tam po tých starých,“ napísal ironicky na sociálnej sieti Mikulec.

Ministerstvo sa však voči týmto tvrdeniam bráni. Prostredníctvom facebookového profilu Hoaxy a podvody - Ministerstvo vnútra SR označilo Mikulcove slová za hoax, pričom pôvodnú fotografiu údajných zatopených limuzín prečiarklo veľkým červeným X.

Otázkam sa vyhýba

Hoci rezort vnútra pre ta3 na kritiku reagovať nechcel, na sociálnej uviedol, že autá na obrázku sú už vyradené a nepoužiteľné.

„Všetky naše záchranné zložky sú v tomto daždivom počasí už niekoľko dní v teréne a vykonávajú protipovodňové opatrenia. Ich cieľom je minimalizovať straty na životoch a majetku. Namiesto týchto vrakov je pre nich ochrana života a zdravia všetkých občanov na prvom mieste,“ napísal profil ministerstva.

Denník SME však pripomenul, že bežným postupom pri vyradených vozidlách je ich zaradenie do ponukového konania, v ktorom štát rozpredáva za „drobné“ nepotrebný majetok, napríklad na diely. Pri zatopených vozidlách z videa sa však nič také nestalo.

Ministerstvo tiež nereagovalo na otázky o tom, koľko mali autá najazdených kilometrov a prečo boli vyradené.

Exminister vnútra Mikulec tvrdí, že autá na záberoch sa za jeho pôsobenia ešte bežne používali, ak nie ako ministerské autá, tak aspoň ako referentské.

Iné autá zachraňovali

Sporné sú aj neskôr uverejnené zábery z toho istého areálu, teda zo Strednej odbornej školy PZ Bratislava v Devínskej Novej Vsi. Na nich je vidno, ako príslušníci polície odvážajú z toho istého parkoviska policajné auto či motorku. Bojujú pritom s vysokou hladinou vody.

Mikulec tiež hovorí, že minimálne vozidlá, ktoré sa policajti na záberoch snažia premiestniť, boli nakúpené počas jeho pôsobenia. Teda relatívne nedávno.

„Neustále sa sťažuje na to, v akom stave prebral rezort, ale nechal utopiť autá a motorky, ktoré sme policajtom nakúpili my. Nie on,“ povedal o Šutajovi Eštokovi Mikulec.

Pozrite si reportáž o politických konfliktoch v čase povodní:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok