VIDEO: Ľudia nechcú opustiť svoje domy. Tiež mám malú dcéru, štyri dni som ju nevidel, vyjednával hasič

Český prezident Petr Pavel tvrdí, že v niektorých mestách je situácia možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002. Apeloval na občanov, aby poslúchli pokyny záchranárov a neriskovali.

Česko
Foto: TASR/AP

Tvrdohlaví obyvatelia

Český hasič Petr Andráško zdieľal na sociálnej sieti video, v ktorom jasne počuť, ako vyjednával s rodinou, aby opustila svoj dom a neohrozovala svoj život.

"Polovica Opavy nie je, Krnov nie je. Nebudem o tom s vami diskutovať, a potom o dva dni vás dostávať z domu. Zoberte si, prosím, doklady, ja mám tiež malú dcéru, už som ju štyri dni nevidel," prehováral hasič jednu z rodín.

"Zoberte si základné veci, lieky, doklady a nachystajte sa na to, že vás do hodiny odvezieme člnom," pokračoval. 

"Chápte aj vy mňa, že tu mám aj psa," oponovala žena. Hasič reagoval, že "rozumie, má tiež psa, má ho rád, ale dieťa je prvoradé". Sľúbil im, že zviera tiež odvezú do bezpečia.

"Dôverujte nám, prosím, sme tu preto, aby sme vám pomohli," píšu hasiči na sociálnej sieti.

Celé video si môžete pozrieť nižšie:

O situácii v Česku podrobne informuje aj minister vnútra Vít Rakušan, ktorý sa rozprával s ďalšími hasičmi.

Tí potvrdili, že obyvatelia sa namiesto evakuácie presúvajú z nižšieho podlažia domu na vyššie. Preto sa ich snažia prehovárať, aby mohli zachrániť deti a presunúť ich do bezpečia.

Pomôže aj armáda

S likvidáciou následkov povodní v Česku pomôže armáda, jej nasadenie v pondelok na mimoriadnom rokovaní schválila česká vláda.

Povolaných môže byť 2000 vojakov s príslušnou technikou. Ich nasadenie je schválené od utorka až do konca októbra. Informoval o tom Karel Čapek z tlačového oddelenia českého ministerstva obrany.

Vojaci budú mať za úlohu likvidovať následky rozsiahlych ničivých povodní, ktoré od piatka zasiahli veľkú časť územia ČR. Budú tiež stavať náhradné premostenia na miestach, kde mosty poškodila alebo úplne zničila voda.

"Účasť Armády ČR umožní oveľa rýchlejšie poskytnutie pomoci kriticky zasiahnutým krajom, obciam a ich obyvateľom. Ako sme sľúbili, urobíme všetko pre to, aby sme ľuďom pomohli následky tejto pohromy zvládnuť," komentovala nasadenie vojakov česká ministerka obrany Jana Černochová.

Pozrite si reportáž o situácii v Česku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok