Vláda mimoriadne rokovala. Premiér sa prvýkrát vyjadril k povodniam: Najvyššia voda ešte len príde

16.9.2024 16:18 , Aktualizované: 16.9.2024 18:56

Nepriaznivé počasie a záplavy posadili do lavíc aj vládu, ktorá v pondelok mimoriadne rokovala. Dorazil aj premiér Robert Fico.

"Myslíme si, že to najhoršie ešte nie je za nami," povedal Fico po rokovaní vlády.

"Je jasné, že najvyššia voda ešte len príde," dodal s tým, že škody, ku ktorým došlo, sú podľa neho zvládnuteľné. Vrtuľníkom obletel kritické miesta.

"Dohodli sme sa, že príslušné samosprávne orgány v spolupráci s vládou urobia čo najrýchlejšie zoznam poškodených objektov, nehnuteľností. Budeme na to reagovať, či už cez mechanizmy, ktoré máme, napríklad na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, tak ako sme to urobili pri zemetrasení na východnom Slovensku. Máme peniaze z európskych fondov a predovšetkým vláda má vždy nejakú malú rezervu, ktorú vie použiť," ozrejmil premiér. Samosprávam garantoval maximálnu ústretovosť.

Výjazdové zasadnutia vlády

Malé rieky a potoky sa podľa Fica dostávajú do situácie, kde ich nikdy nevideli a vláda bude na tieto miestne pomery reagovať. V najbližšom čase budú výjazdové zasadnutia vlády v Bratislavskom aj Trnavskom kraji, kde bude vláda reagovať na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s malými tokmi. "Ak môžeme, urobíme opatrenia, aby sme minimalizovali podobné udalosti, ktoré dnes vidíme," doplnil.

Celú tlačovú besedu po mimoriadnom rokovaní vlády si môžete pozrieť nižšie:

Kulminácia riek Morava a Dunaj

V najbližších hodinách sa očakáva kulminácia riek Morava a Dunaj, podľa premiéra je vysoko pravdepodobné, že by nemalo dôjsť k ďalšiemu ohrozeniu majetku a životov.

"Máme určitú mieru ohrozenia, to najhoršie ešte nie je za nami," skonštatoval. Spolupráca medzi štátom a samosprávami, ako aj medzi dobrovoľnými a profesionálnymi zložkami je podľa premiéra na vysokej úrovni.

Ocenil tiež, že už minulý týždeň po prvotných informáciách prijali relevantné inštitúcie rozhodnutia, ktoré umožnili naštartovať mechanizmy v boji proti povodniam.

Solidarita s krajinami

Slovensko podľa premiéra vyjadruje hlbokú solidaritu so všetkými krajinami, ktoré si prešli a prechádzajú katastrofou. Vyjadril tiež pripravenosť pomôcť. V pondelok bude Fico hovoriť s poľským premiérom Donaldom Tuskom. "Predpokladám, že budeme hovoriť o určitej miere pružnosti pri využívaní európskych fondov. Tam, kde sú fondy stále k dispozícii štátom a nečerpajú sa, že by sme ich vedeli použiť práve na protipovodňové opatrenia alebo na náhradu škôd, ktoré boli spôsobené veľkými povodňami," uzavrel.

Pozrite si živý vstup Michaely Fratričovej pred mimoriadnym rokovaním vlády:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok