Mestskú časť Ostravy museli evakuovať. Tamojšia hrádza sa nečakane pretrhla, voda sa valí na chemické závody

16.9.2024 12:57 , Aktualizované: 16.9.2024 18:12

V Ostrave sa evakuuje mestská časť Přívoz. Do 10:30 zachránili z lokality približne 70 ľudí vrátane detí. Odvezú ich do evakuačného centra na Čiernej lúke. V mieste sútoku Opavy a Odry sa na pravom brehu Odry objavili trhliny v hrádzi, neskôr sa úplne pretrhla. Voda zaplavila ulice.

městská část Přívoz Ostrava povodeň
Foto: X/Policie ČR

Situácia sa v pondelok ešte viac skomplikovala. Ako informoval český web idnes.cz, riečna hrádza tvoriaca breh sútoku Opavy a Odry sa nečakane pretrhla.

Voda sa valí do mesta a zaplavuje ďalšie ulice. S prietrhom hrádze pritom nepočítal žiadny protipovodňový plán.

Námestník ostravského primátora Aleš Boháč označil situáciu za veľmi vážnu až kritickú. „Hrádza Odry, dlhá asi päťdesiat metrov a hlboká jeden až dva metre, sa pretrhla a my teraz riešime jej utesnenie. Voda tečie smerom k chemickým závodom, koksovni a mestským častiam Mariánske Hory a Přívoz, pravdepodobne bude zasiahnutá aj Nová Ves,“ povedal Boháč.

Námestník vysvetlil aj to, ako je možné, že sa breh napriek očakávaniam odborníkov pretrhol.

„Žiaľ, k sile Odry sa pridala vlna z rieky Opavy a breh ju už nevydržal. Nepoznáme presný reliéf mesta, kadiaľ teraz tečie nová rieka, takže nevieme ani odhadnúť, kam až sa dostane,“ vysvetlil.

Záchranné zložky sa aktuálne snažia trhlinu v hrádzi utesniť.

Trhliny v hrádzi

Už v pondelok doobeda sa v hrádzi objavili trhliny. Pretekalo nimi zhruba 100 metrov kubických vody za sekundu. Novinárom to v pondelok povedali hejtman Jozef Bělica (ÁNO) a riaditeľ moravskosliezskych hasičov Radim Kuchař. Rieka Odra bola v pondelok vo Svinove na hranici extrémnej povodne.

Voda začala podľa Kuchára stúpať už v noci, ale nebolo jasné prečo. "Teraz začali chodiť informácie, že sa situácia zdramatizovala. Voda sa začala objavovať v priestore od koryta rieky Odry vpravo až po železničnú trať alebo po ulici Mariánskohorskú, ale nie cez ňu, a to s jedinou výnimkou, a to je parkovisko a plochy okolo obchodných objektov Kaufland a Sconto," uviedol Kuchár.

Hasiči mali k dispozícii letecké zábery, ktoré ukazujú, že práve v mieste sútoku riek Opavy a Odry sú na pravom brehu Odry dve veľké trhliny v hrádzi v dĺžkach asi 50 metrov. "Dochádza k novému prietoku a nie úplne zanedbateľnému smerom na Přívoz, koksáreň, ktorá je v prevádzke a ďalšie časti v tomto smere. Monitorujeme rozsah územia, ktorý je teraz zasiahnutý touto vodou. Je jasné, že tam bude dochádzať k záchranám a evakuáciam," povedal Kuchár.

Pozrite si reportáž zo 16. septembra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok