Škandál a hanba slovenskej vlády, hovorí KDH. Trestný zákon bude nutné opäť meniť, EK má pripomienky

16.9.2024 11:30

Opozičné KDH vyzýva vládu SR, aby umožnila v spolupráci so skutočnými odborníkmi generálnu opravu Trestného zákona. To, že nedávno novelizovaný Trestný zákon bude potrebné opäť meniť na základe pripomienok Európskej komisie, považuje KDH za škandál a hanbu, ktorú Slovensku robí jeho vláda. Informovala o tom hovorkyňa hnutia Lenka Kovár.

Europska unia, EÚ, europarlament
Foto: X/NEXTA

Hnutie reagovalo na minulotýždňové vyjadrenie podpredsedu vlády Petra Kmeca (Hlas-SD) o tom, že EK má otvorené otázky týkajúce sa novelizácie Trestného zákona.

Hrozia nám finančné škody

"Trestné právo vrátane výšky trestov a premlčacích lehôt je vnútornou vecou suverénneho členského štátu Európskej únie (EÚ). Súčasná vládna koalícia však dokázala aj tieto základné pravidlá právneho štátu pokaziť takým spôsobom, že v záujme ochrany finančných záujmov EÚ musí dnes do veci vstupovať Európska komisia. Slovensko a jeho občania čelia riziku vážnych finančných škôd," tvrdí predseda hnutia a poslanec Národnej rady SR Milan Majerský.

Oprava novelizovaného Trestného zákona by mala byť podľa KDH prijatá v riadnom legislatívnom procese, do ktorého by mali byť zapojení rešpektovaní odborníci na trestné právo.

Drobné krádeže je nutné riešiť efektívnejšie

Hnutie bude navrhovať, aby súčasťou nevyhnutných opráv boli nielen otázky súvisiace s ochranou finančných záujmov EÚ, ale aj ochranou záujmov občanov SR. "Príkladom je akútna potreba efektívnejšieho riešenia drobných krádeží v zákone o priestupkoch, kde je potrebné upraviť peňažné sankcie, nové obmedzujúce opatrenia, ako aj probačné programy. V tejto časti súhlasíme, že za bagateľné krádeže je krajne neefektívne posielať ľudí do väzenia, s čím sú spojené obrovské náklady štátu a vysoká miera recidívy. Zároveň však treba vedieť tieto krádeže efektívnejšie postihovať v režime priestupkov, napríklad aj cez verejnoprospešné práce," vysvetľuje podpredseda hnutia Viliam Karas.

Kmec minulý týždeň uviedol, že štvrtá žiadosť o platbu z Plánu obnovy a odolnosti SR by napriek aktuálnym rokovaniam mohla byť vyplatená v najbližších týždňoch. Problematická je podľa neho otázka textu novelizácie Trestného zákona, ktorá sa týka ochrany finančných záujmov EÚ. K úprave by podľa Kmeca malo dôjsť na septembrovej schôdzi.

Taktiež sú otvorené aj detaily vo veci premlčacích lehôt, ktoré by mali byť ešte harmonizovanejšie s požiadavkami EK.

Pozrite si reportáž k téme z 21. augusta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok