Čo nás čaká v pondelok? Toto je najnovšia predpoveď meteorológov, opäť platia aj výstrahy

16.9.2024 10:17 , Aktualizované: 16.9.2024 10:22

Plošné zrážky sa v pondelkových skorých ranných hodinách rozšírili na celé územie SR, intenzita dažďa je však menšia než počas víkendu. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav.

Počasie Bratislava
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Platia výstrahy

Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom platia pre okresy Myjava, Skalica, Senica a Malacky.

Výstrahy druhého stupňa platia pre väčšinu Bratislavského kraja a niektoré okresy Trnavského, Trenčianskeho a Žilinského kraja a okres Topoľčany.

Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho kraja, viaceré okresy Žilinského a Prešovského kraja a tiež niektoré okresy Trenčianskeho, Trnavského a Košického kraja.

výstrahy počasie pondelok Foto: SHMÚ Meteorologické výstrahy na pondelok

Kde hrozia povodne?

V platnosti zostávajú aj hydrologické výstrahy. Výstrahy tretieho stupňa platia pre okresy Senica, Skalica, Malacky, Bratislava, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Čadca a Kysucké Nové Mesto.

Výstrahy druhého stupňa platia pre okres Pezinok.

Výstrahy prvého stupňa platia pre okresy Myjava, Senec, pre dolné Považie, stredné Považie, horné Považie a Liptov, Oravu, pre dolnú Nitru a Žitavu, hornú Nitru, pre okresy Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Spišská Nová Ves, Gelnica a Levoča.  

V niektorých okresoch treba počítať aj so silnejším vetrom. Výstrahy prvého stupňa platia pre takmer celý Bratislavský a Žilinský kraj, okresy Považská Bystrica, Púchov, Komárno a Dunajská Streda. Meteorológovia tam miestami očakávajú vietor v nárazoch 65 až 70 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 45 km/h.

Čaká sa na kulmináciu Dunaja

Hladina Dunaja v Devíne a Bratislave je už týchto chvíľach na úrovni tretieho stupňa povodňovej aktivity, pričom k stavu kulminácie chýba v Devíne ešte približne 60 centimetrov a v Bratislave 50 centimetrov.

"Očakávaný prechod do kulminácie je v týchto profiloch počas dnešného večera, samotná kulminácia by mala nastať v utorok ráno, respektíve dopoludnia," dodali hydrológovia SHMÚ.

Upozornili tiež, že kým hladina Moravy v hornej časti už stúpa len mierne, v dolnej časti nad sútokom s Dunajom je, naopak, vzostup stále výrazný. "V Malokarpatskej oblasti, Záhorí a na Myjave po včerajších kulmináciách väčšina tokov klesá, vzhľadom na objem spadnutých zrážok je vážna situácia aj mimo tokov. Na ďalšie zrážky však už reagujú opätovnými vzostupmi toky na Kysuciach a v Rajci," doplnil SHMÚ.

Pozrite si reportáž zo 16. septembra o tom, aká situácia bola v nedeľu v Bratislave.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok