Hladina Dunaja je vyššia ako bola prognóza, no už by stúpať nemala. Škody sú veľké, no zvládnuteľné, tvrdí premiér

Slovensko trápi nepriaznivé počasie a povodne. Dažde a silný vietor zasiahli aj naše susedné krajiny, Česko hlási už tri obete. Situáciu sledujeme online aj vo vysielaní ta3.

Dunaj, polícia
Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky
V Bratislave je situácia v súvislosti s počasím naďalej mimoriadne vážna. Najkritickejšia je v Devínskej Novej Vsi.

Online sme ukončili. O situácii vás budeme informovať v samostatných článkoch.

20:30 Zaliala nás veľká voda a napáchala veľké škody. V Téme dňa sme sa podrobnejšie pozreli na situáciu v Bratislavskom kraji a bližšie aj v Malackách.

V štúdiu sme privítali predsedu BSK Juraja Drobu, primátora Malaciek Juraja Říhu a bývalého technicko – prevádzkového riaditeľa SVP Pavla Virága.

20:00 Polícia v Malackách v pondelok evakuovala obyvateľov z chatovej oblasti Centnúz, ktorá sa nachádza v katastrálnom území obce Vysoká pri Morave, Láb, Jakubov, Suchohrad a Plavecký Štvrtok.

19:55 Vláda finančne pomôže samosprávam postihnutím povodňami.

Škody sú podľa premiéra veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. 

19:40 Horné Kysuce sa spamätávajú z povodní. Veľká voda, ktorá sa prehnala regiónom napáchala obrovské škody. Niektoré rodiny sú stále odrezané od sveta.

V priebehu pár hodín totiž prišli o prístupovú cestu.

19:30 Kulminácia Dunaja v Komárne by podľa najnovších údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu mala prísť v utorok (17. 9.) alebo v stredu (18. 9.). Je to skôr, ako sa pôvodne predpokladalo.

Keďže pred 11 rokmi dosiahol Dunaj v Komárne maximálnu výšku 889 centimetrov, súčasná predpokladaná výška nepredstavuje pre mesto osobitnú hrozbu.

19:20 Následky po víkendových povodniach odpratávali aj na Myjave a Záhorí. Voda tam zaplavila množstvo domov.

Niektorí si so škodami poradili sami, iným pomáhala rodina aj hasiči. 

19:00 Pred povodňami nás chráni aj vodné dielo Gabčíkovo. Ak by táto stavba nebola, Podunajská nížina by aj dnes bola pod vodou. Zamestnanci sú v pohotovosti. 

18:50 Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur.

"Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty," poznamenal

18:40 Zástupcovia samospráv vyzdvihli spoluprácu so štátom, ako aj medzi všetkými nasadenými zložkami pri riešení následkov nepriaznivého počasia a odstraňovaní povodní.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ako aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič zároveň ocenili sľub premiéra Roberta Fica pomôcť s finančným odškodnením.

Pozrite si aktuálnu situáciu pri Dunaji:

18:25 Hladina Dunaja v Bratislave dosiahla o 18. hodine 952 cm a ďalej by už podľa predpovede stúpať nemala. V priebehu utorka by sa mal začať pokles.

shmú počasie Foto: SHMÚ Hladina rieky Dunaj

18:20 Mestská polícia v Bratislave pripomína, že napriek avizovanej zmene počasia zostávajú rizikom výrazne podmočené a padajúce stromy.

Návštevu lesov a parkov odporúča odložiť. Informuje aj o neprejazdných úsekoch na cestách na sociálnej sieti.

18:00 Mesto Komárno sa pripravuje na blížiacu sa povodeň. V komárňanskom prístave začali dopoludnia s výstavbou protipovodňových zábran.

Primátor Komárna Béla Keszegh však nepredpokladá, že by sa voda z Dunaja vyliala do mesta, aj keď v niektorých mestských častiach môže spôsobiť problémy.

17:40 Bratislavská Devínska Nová Ves obnoví v utorok (17. 9.) vyučovanie na všetkých základných aj materských školách (ZŠ a MŠ) v jej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Mestská časť o tom informuje na sociálnej sieti.

17:27 Bratislava ešte z toho nie je vonku, povedal primátor Matúš Vallo po rokovaní vlády. 

Verí, že situáciu zvládnu, a ocenil verejný prísľub, že vláda poskytne peniaze na škody.

17:20 Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach.

Na situáciu bude reagovať "konkrétnymi finančnými rozhodnutiami". Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po pondelkovom mimoriadnom rokovaní vlády.

Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. V najbližších hodinách sa očakáva kulminácia riek Morava a Dunaj, podľa premiéra je vysoko pravdepodobné, že by nemalo dôjsť k ďalšiemu ohrozeniu majetku a životov.

Pozrite si celú tlačovú besedu po mimoriadnom rokovaní vlády:

16:53 Na rieke Malina v okrese Malacky sa pretrhla hrádza. Z koryta rieky aktuálne uniká voda. Pred pondelkovým rokovaním vlády o tom informoval riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Jozef Moravčík. Ubezpečil, že ide o oblasť vo voľnej prírode na neobývanom území.

SVP tiež podľa neho sanuje podmočenie hrádze v bratislavskom Devíne.

16:51 Organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja postupne hlásia škody, ktoré sa v dôsledku zatopenia, zatečenia alebo iných udalostí pohybujú v tisícoch eur.

Predseda kraja Jozef Viskupič zvolal v pondelok v súvislosti s mimoriadnou situáciou najmä v okresoch Senica a Skalica krízový štáb. Informoval o tom odbor komunikácie krajskej samosprávy.

Krajské galérie, múzeá, stredné školy a zariadenia sociálnych služieb postupne hlásia zatečené strechy, zatopené objekty, vyvrátené stromy a ďalšie udalosti.

16:50 Ozbrojené sily (OS) SR nasadili v súvislosti s nepriaznivým počasím a povodňami zatiaľ vyše 1 000 profesionálnych vojakov a 160 kusov techniky. Informoval o tom náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko pred mimoriadnym rokovaním vládneho kabinetu.

„Ozbrojené sily do dnešného dňa nasadili cez 1 000 profesionálnych vojakov a takmer 160 kusov techniky a ďalej plníme úlohy na vyžiadanie bez nejakých zásadných problémov,“ povedal Zmeko novinárom.

16:49 Od pondelkového poludnia až do odvolania je uzavretý hraničný priechod Medveďov (okres Dunajská Streda) v smere na maďarský Győr. Informoval o tom Odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja po rokovaní krízového štábu krajskej samosprávy.

„Povodeň ohrozila dočasné premostenie i most ponad Chvojnicu pri Holíči, ktoré sú momentálne uzavreté. Rovnako neprejazdné sú hraničné priechody Moravský Sv. Ján - Hohenau a Brodské - Lanžhot,“ zopakovala krajská samospráva.

16:44 Aktuálna situácia v Perneku (video natočil Ladislav Varga):

16:23 Škody v dôsledku povodňovej situácie v rámci rezortu školstva zatiaľ vyčíslili na 400-tisíc eur, no konečná suma bude oveľa vyššia. Pred pondelkovým mimoriadnym zasadnutím vlády to novinárom povedal minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Informoval tiež, že v pondelok bolo zatvorených približne 80 škôl, prevažne šlo o stredné školy.

Časť stredných škôl podľa ministra prešla v pondelok na dištančné štúdium. Školy majú vydané usmernenie k aktuálnej situácii. Drucker nevedel povedať, či budú niektoré školy zavreté aj v utorok (17. 9.). Najmä školy na území, kde je vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity, majú podľa usmernenia zvážiť situáciu.

Pozrite si reportáž z mimoriadneho rokovania vlády:

15:34 Na území Bratislavského kraja zasahovali hasiči v súvislosti s poveternostnou situáciou v pondelok do 13:00 hod. približne pri 30 udalostiach. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči.

„Hasičov naďalej najviac zamestnávajú spadnuté stromy, zaplavené komunikácie, pivnice a výstavba protipovodňových bariér,“ skonštatoval Koči.

Profesionálni a dobrovoľní hasiči počas pondelka pokračujú v Devínskej Novej Vsi s prečerpávaním prostredníctvom veľkoobjemových čerpadiel. Vodu prečerpávajú aj na Slovanskom nábreží v Devíne, kam podľa hovorcu smeruje aj jedno z veľkoobjemových čerpadiel.

Hasiči zároveň stavajú bariéry na Devínskej ceste. V obciach Malé Leváre a Láb (okres Malacky) v spolupráci s vojakmi spevňujú hrádzu.

15:26 V bratislavskej Devínskej Novej Vsi bolo pre meteorologickú situáciu evakuovaných približne 100 obyvateľov. Informuje o tom primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti.

Situácia je však podľa hlavného mesta naďalej kritická v Devínskej Novej Vsi i v Devíne. Na ceste medzi oboma mestskými časťami boli v pondelok pre stúpajúcu hladinu rieky osadené protipovodňové zábrany, cesta medzi nimi je tak neprejazdná. Namiesto náhradnej mestskej hromadnej dopravy tak bude prepravu obyvateľov dočasne zabezpečovať ťažká technika.

„Aktuálne sa v týchto mestských častiach nepredpokladá odstávka elektrickej energie ani vodovodu,“ poznamenal hovorca Bratislavy Peter Bubla.

15:25 Hladina Dunaja v Bratislave má kulminovať na úrovni približne 950 centimetrov v utorkových (17. 9.) ranných, respektíve dopoludňajších hodinách.

Zrážky na Slovensku by mali ustať počas pondelkovej noci. Uviedli to hydrológ Peter Smrtník a meteorológ Andrej Kozák na tlačovej konferencii s tým, že očakávajú upokojenie hydrologickej situácie.

15:23 Študenti krajských stredných škôl v okrese Skalica sa vrátia v utorok (17. 9.) späť do školských lavíc. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) o tom informoval na sociálnej sieti.

Riaditelia stredných škôl v okrese Skalica udelili na pondelok študentom riaditeľské voľno. Dôvodom bola mimoriadna situácia spojená s nepriaznivým počasím.

„Dištančné vzdelávanie je v tejto situácii zavedené na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej Piešťany, a to zatiaľ do stredy 18. septembra,“ spresnil kraj.

15:21 Časť Slovanského nábrežia v bratislavskom Devíne bude od pondelka 15:30 hod. odpojená od elektrickej energie. Informovala o tom mestská časť s tým, že k čiastočnej odstávke dôjde pre ohrozenie energetických rozvodov.

„Odpojenie sa bude pravdepodobne týkať verejného osvetlenia a niektorých rodinných domov, ktoré sú napájané zo vzdušného vedenia nízkeho napätia na nábreží,“ uviedla na sociálnej sieti.

Lokalita bude od elektriny odpojená do odvolania.

15:18 Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave riešil viaceré problémy spôsobené počasím. Zaznamenal pretečenie strechy dvoch blokov aj zatečenie stropu na urgentnom príjme. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti ovplyvnené nebolo. NÚDCH situáciu naďalej monitoruje a v prípade potreby je pripravený ju riešiť. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Dana Kamenická.

15:13 Bratislavská ZOO bojuje s následkami povodní. Bude musieť ostať dlhšie zatvorená, výpadky na tržbách môžu byť pre ňu likvidačné. Mestská organizácia vytvorila preto výzvu na darcovskom portáli ludialudom.sk a podporovateľov zoo a milovníkov zvierat prosí o pomoc.

15:07 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval na svojej sociálnej sieti o kulminácii hladín na Dunaji a Morave:

14:48 Český výrobca nealkoholických nápojov Kofola v pondelok potvrdil, že jeho továreň v Krnove zasiahli veľké záplavy. Informuje o tom Reuters.

Podľa vedenia spoločnosti odhadovať škody je zatiaľ  predčasné. Lepší prehľad o dĺžke výpadku produkcie sa tak očakáva začiatkom budúceho týždňa. Kofola však dokáže pokryť dodávky väčšiny produktov z iných závodov skupiny.

14:46 Materské a základné školy v Devínskej Novej Vsi budú od utorka znova otvorené pre žiakov. Informoval o tom starosta mestskej časti na sociálnej sieti.

14:19 Od piatka (13. 9.) sa na Slovensku zvýšil počet škodových udalostí, ktoré evidujú poisťovne. Tie zároveň očakávajú, že ich počet ešte výrazne stúpne v súvislosti s tým, ako budú ľudia ohlasovať škody dodatočne. Informovala o tom v pondelok Allianz - Slovenská poisťovňa a Union poisťovňa.

„Klienti nám najčastejšie hlásia zatopené pivnice, garáže a záhrady a vodou poškodený nábytok, spotrebiče, kotly a vykurovacie zaradenia a ďalší majetok, ale evidujeme aj vozidlá poškodené vodou či padnutým stromom. Celkovú výšku škody je zatiaľ ťažké odhadnúť, keďže väčšinu nahlásených poistných udalostí riešime zatiaľ bez obhliadok, len na základe fotodokumentácie,“ uviedol riaditeľ likvidácie poistných udalostí Allianz Dárius Nógli.

Poisťovne predpokladajú, že väčšina klientov v zasiahnutých oblastiach robila cez víkend najmä preventívne opatrenia na záchranu svojho majetku a odvrátenie väčších poškodení, pričom vzniknuté škody začali hlásiť väčšinou až od pondelkového rána.

14:16 Národná rada je pripravená pomôcť riešiť povodňovú situáciu. Informovala o tom v tlačovej správe Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky.

„Národná rada Slovenskej republiky je rozhodne pripravená kedykoľvek podať pomocnú ruku a vyjsť v ústrety pri riešení povodňovej situácie. Chceme predovšetkým pomôcť ľuďom, ale aj mestám a obciam v zložitom období,“ zdôraznil zastupujúci predseda NR SR Peter Žiga.

Ak vláda príde s iniciatívou zmeniť príslušné zákony, okamžite ich zaradí na rokovanie, aby sa nimi parlament mohol zaoberať.

14:10 Bratislavský kraj zverejnil na svojej sociálnej sieti informáciu, že pomocou člnu zabezpečili zásobovanie potravinami, vodou a liekmi pre Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Kaštieľ v Stupave:

13:38 Pozrite si celú časť relácie Téma, v ktorej sme sa venovali aktuálnemu počasiu na Slovensku.

13:32 Výška hladiny Dunaja v Bratislave bola k 13:00 h 931 cm. Informuje o tom Severe Weather Slovakia na sociálnej sieti.

13:30 Napätá a miestami kritická situácia panuje v juhozápadnom Poľsku zasiahnutom záplavami. Mestu Nisa hrozí druhá povodňová vlna, pretože niekoľko kilometrov nad ním nápor vody nevydržala nádrž. Starosta Opola kvôli zhoršujúcej sa situácii na Odre v noci na dnešok vyhlásil povodňový poplach. Záplavy si podľa doterajších informácií vyžiadali životy zrejme piatich ľudí.

13:28 Bratislavské Staré Mesto v súvislosti s meteorologickou situáciou dočasne zatvára Grasalkovičovu (Prezidentskú), Medickú a Slubekovu záhradu. Informuje o tom mestská časť na sociálnej sieti.  

"Opatrenie je preventívne, záleží nám na bezpečnosti," konštatuje samospráva s tým, že situáciu monitoruje.

13:21 V prípade splnenia podmienok veľkosti škôd by bolo na zvládanie dôsledkov súčasných povodní na Slovensku možné využiť aj Fond solidarity Európskej únie. Uviedol to minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD).

"Pokiaľ by tieto povodne spôsobili škody, ktoré sú vyššie ako 1,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) daného regiónu, tak je možné žiadať aj o špeciálne finančné prostriedky z európskeho fondu solidarity," povedal pre novinárov.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu ministerstva.

12:59 Opozičné Progresívne Slovensko vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na uvoľnenie financií ľuďom zasiahnutým povodňami. Avizuje, že v parlamente podporí maximálnu pomoc pre ľudí a samosprávy zasiahnuté povodňami.

Šéf PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka vyzýva Fica, aby uvoľnil peniaze z rezervy premiéra aj z rezervy vlády. "V týchto rezervách sú milióny eur, ktoré v minulosti išli napríklad fitnes modelke na nechty. Som presvedčený, že oveľa viac ich potrebujú ľudia, ktorým prírodný živel kruto zasiahol do života. Prišli o svoje domovy, o strechu nad hlavou," zdôraznil v stanovisku Šimečka s tým, že reakcia vlády v Rakúsku aj v Českej republike bola pružná a rázna.  

12:48 Hlavné mesto je na stúpanie hladiny Dunaja pripravené. Kulminácia by mala nastať dnes v noci. 

12:47 Na pondelkovom zasadnutí vládneho kabinetu sa bude rokovať aj o možnostiach odškodnenia po povodniach. Avizoval to šéf envirorezortu a vicepremiér Tomáš Taraba (nominant SNS). Poukázal na to, že Slovensko situáciu aktuálne zvláda. Vyzdvihol pritom včasné zavedenie preventívnych opatrení.

12:39 Bratislavský krajský aj mestský krízový štáb rokovali od rána. Vo viacerých obciach sú z najhoršieho vonku a hladiny riek a potokov klesajú.

Dážď a záplavy poškodil viaceré aj pamiatkové budovy, na cestách v meste sú stále popadané konáre. Bratislavský župan potvrdil kritickú situáciu v Devíne. 

Celú tlačovú besedu strany SaS si môžete pozrieť nižšie.

12:35 Výdatné dažde, nepriaznivé počasie a povodne ovplyvnili železničnú, cestnú, lodnú i leteckú dopravu. Na niektorých miestach následky nepriaznivého počasia skomplikovali aj doručovanie pošty. V pohotovosti sú stále stovky zamestnancov organizácií Ministerstva dopravy SR.

12:18 Výška hladiny Dunaja v Bratislave presiahla 900 centimetrov. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na sociálnej sieti.

Hovorca SHMÚ Ivan Garčár potvrdil, že výška Dunaja k 10:45 h. bola 908 centimetrov.

Hlavné mesto uviedlo, že Slovenský vodohospodársky podnik už nainštaloval protipovodňovú ochranu Bratislavy na očakávaný stav výšky Dunaja na všetkých miestach. A to v Karlovej Vsi, Devíne i v Starom Meste aj na petržalskej strane Dunaja. Rovnako tak medzi mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves, kde je predpoklad zaplavenia cesty.

12:15 Mesto Myjava zmiernilo stupeň povodňovej aktivity z tretieho na druhý.

„Situácia je pokojná, stabilizovaná. Napriek zrážkam, ktoré znova dorazili, neevidujeme žiadne problémy,“ povedal hovorca mesta Marek Hrin.

Na Myjave síce po včerajších kulmináciách väčšina riek klesá, no vyliata voda sa drží a vážna situácia je aj mimo tokov. Na mieste je Veronika Pancuráková:

12:14  V Skalici sú hladiny všetkých potokov aj po rannom daždi stabilizované a situácia je aj naďalej pokojná. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že pri záhradníctve v smere do Zlatníckej doliny prišlo k dodatočnej likvidácii nánosov po víkendovom zaplavení.

12:13 Dobrovoľní hasiči aktuálne odčerpávajú zaplavené podzemné priestory v budove Záhorskej galérie Jána Mudrocha na Sadovej ulici v Senici. Mesto Senica o tom v pondelok predpoludním informovalo na sociálnej sieti.

12:11 Situácia v Bratislave je stále mimoriadne vážna, najkritickejšia je v Devínskej Novej Vsi, kde sa na viacerých uliciach začalo s evakuáciou, prípadne s prípravami na ňu. Uviedol to hovorca Bratislavy Peter Bubla. Na území hlavného mesta pokračujú práce na odstraňovaní následkov počasia vrátane vyvrátených a polámaných stromov či poškodeného trakčného vedenia.

Pripomína zároveň, že mnohé stromy už majú podmočenú koreňovú sústavu a môžu spadnúť aj pri slabšom vetre. Naďalej preto treba počítať s dopravnými obmedzeniami a v rámci možností minimalizovať pohyb po meste na nevyhnutný. Prioritizovaná je podľa neho sanácia kritických úsekov, postupne sa však dostane údržba všade.

„To, že niekde bude odlomený konár niekoľko dní, neznamená, že sa na ulicu zabudlo. V súčasnej situácii nie je však možné vyriešiť všetko hneď,“ poznamenal Bubla s tým, že obyvateľov prosia o trpezlivosť a zhovievavosť.

Mimoriadne vážna zostáva naďalej situácia v bratislavských mestských lesoch. Popadali tam stovky stromov, sú strhnuté a poškodené viaceré lávky a zaliata Partizánska lúka. Hlavné mesto opätovne vyzýva obyvateľov, aby do lesov v súčasnosti nechodili, ale zároveň aby sa vyhýbali aj verejným parkom. Aktuálne je to podľa magistrátu veľmi nebezpečné.

Situáciu v Devíne a Devínskej Novej Vsi monitoruje Barbora Štefanovičová:

12:05 Povodňová situácia v Stupave sa počas noci zlepšila, momentálne je stabilizovaná. Informuje o tom samospráva na sociálnej sieti.

"Hoci zóna okolo kaštieľskeho parku zostáva zaplavená, situácia na ostatných komunikáciách je stabilná. Stále sú však vyhlásené výstrahy a zrážky pretrvávajú, preto situáciu pozorne monitorujeme," uviedla samospráva.

O 13.00 h má zasadnúť v meste krízový štáb, zúčastnia sa všetky zložky, ktoré budú pomáhať pri odstraňovaní a riešení následkov povodní.

Aktuálnu situáciu v Stupave monitorovala Diana Štrusová:

11:48 Slovenský hydrometeorologický ústav potvrdil, že výška Dunaja v hlavnom meste je 908 centimetrov.

zvýšená hladina Dunaja na Tyršovom nábreží v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák Zvýšená hladina Dunaja na Tyršovom nábreží

11:46 Hladina vodného toku Teplica v obci Sobotište v okrese Senica oproti nedeli (15. 9.) výrazne poklesla. Momentálne dosahuje hodnotu 115 centimetrov. V nedeľu predpoludním v čase kulminácie mala 335 centimetrov. Uviedol to starosta obce Vladimír Jan Kružík.

"Stále sme preventívne ponechali pri koryte Teplice zábrany v podobe vriec s pieskom. Hasiči chodia po domácnostiach, kde je to potrebné, odčerpávajú vodu," priblížil starosta. Prognóza je podľa jeho slov priaznivá.

11:34 Všetky spoje prímestskej dopravy i mestskej hromadnej dopravy v Čadci v súčasnosti premávajú podľa cestovného poriadku. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej autobusovej dopravy Žilina Ivana Strelcová.

11:29 Aktuálne počasie na Slovensku bude témou číslo jeden aj v relácii Téma o 12:30 na ta3. Hosťami budú

  • Jakub Mrva, viceprimátor Bratislavy,
  • Peter Smrtník, hydrológ SHMÚ,
  • Adrián Mifkovič, prezident Hasičského a záchranného zboru,
  • Martin Kaňa, Slovenská asociácia poisťovní.

11:26 Výška Dunaja k 10.45 h bola 908 centimetrov. "Zatopené je Tyršovo nábrežie, promenáda pri nákupnom centre na nábreží Dunaja aj Fajnorovo nábrežie," konštatuje Bratislavský kraj. Zároveň opätovne žiada obyvateľov, aby do daných lokalít nechodili a rešpektovali zákaz vstupu.

Protipovodňové zábrany aktuálne stoja aj na Rázusovom a Fajnorovom nábreží.

11:25 V Bratislave už premávajú všetky trolejbusové linky, a to bez obmedzení. Plynulo premávajú aj električky, až na linku 9, ktorá nejazdí na Miletičovu a Ružinovskú ulicu. Na sociálnej sieti na to upozornil starosta Starého Mesta Matej Vagač.

11:22 Ministerstvo doprava SR informuje, že z dôvodu silného vetra boli odklonené dve linky – lietadlo z Burgasu pilot odklonil do Budapešti. Následne sa to isté lietadlo, už prázdne, neúspešne pokúsilo pristáť v Bratislave, napokon sa mu podarilo pristáť na viedenskom letisku.

11:17 Situácia v obci Radošovce v okrese Skalica sa po náročnom víkende upokojila. Hasiči momentálne odčerpávajú vodu z posledných zaplavených priestorov. Obec je však stále v pohotovosti a monitoruje vodné toky.

"Najzasiahnutejšie boli pivnice, garáže, záhrady a záhradné domčeky. Znehodnotená bola úroda," spresnila starostka Radošoviec Iveta Matúšová s tým, že približne päť domov malo mať vodu vystúpenú aj do obytných priestorov.

Na obecnom úrade majú zaplavenú okrem pivnice aj dielňu so zázemím pre technických pracovníkov.

11:13 Polícia kvôli veľkej vode v Morave po dohode so Slovenskom uzatvára hraničný priechod Lanžhot - Brodská, ide o prechod na takzvanej starej ceste. ČTK to povedal hovorca českej polície Pavel Šváb. Hraničný prechod na D2 zostáva otvorený.

11:08 Pozrite si, aké sú aktuálne dopravné obmedzenia v hlavnom meste a jeho okolí. Informuje o nich bratislavská polícia.

11:06 Cesta z Devínskej Novej Vsi v smere do Devína je momentálne už úplne uzatvorená. Informuje o tom mestská časť Bratislava - Devínska Nová Ves, informáciu o uzatvorení uvádza na sociálnej sieti aj mestská časť Bratislava - Devín.

11:01 Redaktor Peter Revús sa vrátil do Čadce, kde v nedeľu rieka zaplavila časť mesta a priemyselný areál, ohrozila aj mosty.

11:00 Pod hradom Devín sa Dunaj vylieva z koryta. V centre Bratislavy po vytrvalých dažďoch hladina neustále stúpa. Dosiahla už deväť metrov. Ako pomáha regulovať vysokú hladinu rieky vodné dielo Gabčíkovo sprostredkoval redaktor ta3 Matej Kurila.

10:57 O 14:30 h sa uskutoční brífing Slovenského hydrometeorologického ústavu. Témou bude súčasná a očakávaná meteorologická a hydrologická situácia na nasledujúce dni.

10:54 iMeteo.sk informuje, že hladina Dunaja je vyššia ako bola prognóza. "Aktuálne je výška hladiny 904 cm. Chýba už necelých 50 cm k predpokladanému stavu kulminácie," uvádza na sociálnej sieti.

10:40 Mesto Košice v súčasnosti neeviduje obmedzenia v súvislosti s počasím. Primátor Jaroslav Polaček uviedol, že očakávajú, že v pondelok dážď ustane. "My tu v Košiciach i napriek tomu, že aj teraz prší, máme naozaj šťastie. Sledujeme vodné toky a civilná ochrana je v pohotovosti," povedal s tým, že rieka Hornád by nemala nikoho ohroziť.

10:28 Približne do troch hodín bude úplne uzatvorená cesta z Devínskej Novej Vsi v smere do Devína. Cesta bude prístupná iba pre záchranné zložky. Informoval o tom starosta Dárius Krajčír.

10:26 Dočasné premostenie ponad rieku Chvojnica medzi Holíčom a Skalicou je stále neprejazdné. Linky regionálnej autobusovej dopravy medzi týmito dvomi mestami jazdia cez Vrádište a Prietržku. Trnavský samosprávny kraj o tom informoval na sociálnej sieti.

"Prejazdnosť ciest na Záhorí sa veľmi pomaly zlepšuje, avšak stále sú niektoré úseky ťažko prejazdné alebo neprejazdné. Situácia sa však môže meniť, preto prosíme, rešpektujte dopravné značenia a buďte opatrní," upozornila krajská samospráva.

10:20 Situácia v Stupave je o niečo lepšia ako v nedeľu. Voda Stupavského potoka začala klesať. Najnovšie informácie má redaktorka Diana Štrusová.

10:18 Plošné zrážky sa v pondelkových skorých ranných hodinách rozšírili na celé územie SR, intenzita dažďa je však menšia než počas víkendu. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav.

Upozornil zároveň, že zrážky môžu v kombinácii s nasýtenou pôdou a nízkym výparom spôsobiť opätovné vzostupy vodných hladín. "Najmä tam, kde sme počas víkendu zaznamenali povodňové stavy, teda na západe a severozápade," spresnili.

10:10 V Devíne je podobná situácia ako v Devínskej Novej Vsi. O aktuálnej situácii informovala redaktorka ta3 Barbara Štefanovičová.

10:05 Za uplynulý týždeň zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru celkom 1051-krát. Informujú o tom na sociálnej sieti.

10:00 Situácia v Topoľčanoch je po víkendových výdatných dažďoch stabilná. Hladina rieky Nitra je podľa radnice nízka a bez povodňového rizika. "Vietor a dážď nespôsobili významnejšie škody, s výnimkou spadnutého stromu na Kalinčiakovej ulici neboli nutné zásahy bezpečnostných zložiek," uviedol magistrát.

9:54 Veľmi zlá situácia po vybrežení Stupavského potoka bola v Stupave a v susednej Borinke. Obyvatelia sa pripravovali aj na evakuáciu. Teraz je situácia stabilizovaná. Kritické a zaplavené zostávajú podľa ta3 oblasti kaštieľa a parku a smer na Borinku.

Včera tiekla touto cestou v Stupave voda prúdom, dnes tu zostali iba nánosy blata.

9:51 Dokopy 250 profesionálnych a dobrovoľných hasičov zasahovalo v uplynulých 24 hodinách v Žilinskom kraji. Odstraňovali následky nepriaznivej poveternostnej situácie. Povedala to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Mária Pohanková Zahatlanová.

9:47 Pondelok v Bratislave sa začal bez väčších obmedzení. O aktuálnej situácii na cestách v hlavnom meste informoval primátor Matúš Vallo.

9:45 Dunaj sa pod hradom Devín už vylieva zo svojho koryta, píše SME. Hladina prekonala deväť metrov.

20241609_povodne_02072509.jpg Foto: TASR/Jaroslav Novák Protipovodňové zábrany pod hradom Devín v Bratislave

9:37 Na väčšine územia Slovenska treba počítať s dažďom aj počas pondelka. Pre oblasť Záhoria platia výstrahy tretieho stupňa, pre ďalšie okresy výstrahy prvého a druhého stupňa.

Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. V platnosti ostávajú aj hydrologické výstrahy.

výstrahy počasie pondelok Foto: SHMÚ Meteorologické výstrahy, ktoré platia v pondelok

9:26 Starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír v ta3 povedal, že už od piatka čakajú na protipovodňové bariéry. "Možno som už bol aj troška agresívnejší počas počas telefonátov v rámci krízového riadenia. Očakával som, ako bolo prisľúbené, že budú osadené v piatok. Dostal som informáciu, že sú už na ceste," informoval.

9:20 Zatvorené škôlky i základné školy sú v Devínskej Novej Vsi, prerušená je tiež prevádzka materskej školy i súkromnej základnej školy v Devíne.

V Záhorskej Bystrici je v pondelok základná škola na Hargašovej ulici zatvorená, triedy materskej školy ostávajú otvorené.

V Karlovej Vsi tiež zatvorili základné školy, materské školy sú otvorené, deti sa však nebudú môcť pohybovať vonku v areáloch škôlok.

9:18  Viaceré mestské časti v západnej časti Bratislavy, najviac postihnutej záplavami, zatvorili v pondelok základné školy a v niektorých prípadoch i materské školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. V Lamači sú škola i škôlky otvorené.

9:14 Dunaj v stanici Bratislava prekročil tretí povodňový stupeň. O 8. hodine dosahoval 880 centimetrov. Očakáva sa, že počas dňa sa hladina zdvihne na deväť metrov.

Dunaj povodne Foto: SHMÚ Stav hladiny Dunaja

9:07 Vláda sa v pondelok o 15.30 h zíde na mimoriadnom rokovaní v súvislosti s aktuálnou situáciou spôsobenou nepriaznivým počasím.

8:56 Situácia je vážna aj u našich susedov. Česko hlási prvú obeť povodní a sedem nezvestných. Jeden človek sa utopil v rieke Krasovka pri meste Bruntál v Moravskosliezskom kraji, vo vysielaní Českého rozhlasu to povedal český policajný prezident Martin Vondrášek.

8:50 Železničná spoločnosť Slovensko upozorňuje cestujúcich, že v dôsledku mimoriadnej situácie spôsobenej nepriaznivým počasím museli prerušiť osobnú železničnú dopravu medzi Bratislavou a Viedňou až do odvolania. 

8:45 Povodňová situácia je v mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves stále veľmi komplikovaná a vážna, preto Mestská časť Bratislava - Devínska Nová Ves vyzýva obyvateľov ulice Na Hriadkach, aby si zabezpečili svoje obydlia a majetok pred prípadným zaplavením a preventívne sa pripravili aj na možnú evakuáciu. Na Devín a k Devínskej Novej Vsi vyrazila ráno Barbara Štefanovičová.

8:35 Veľká voda zasiahla aj Kysuce. Asi najviac si to odniesla Čadca. Rieka Kysuca sa vybrežila na viacerých miestach a napáchala obrovské škody. Pod vodou skončili viaceré domy aj celé priemyselné areály. Hrozilo, že nápor živlu nevydržia viaceré mosty.

8:30 Prudký dážď a silný vietor v uplynulých hodinách paralyzovali Bratislavu. Policajti evakuovali obyvateľov zatiaľ piatich domov na Istrijskej ulici v Devínskej Novej Vsi.

V areáli Bratislavského hradu sa zrútila časť oporného múru. Hasiči včera od skorého rána odpratávali polámané stromy. V celom kraji zasahovali viac ako štyristokrát.

8:13 Zvažovaná evakuácia obyvateľov Malaciek bývajúcich v blízkosti potoku Malina nebola zatiaľ potrebná. O rozhodnutí, ktoré padlo ešte počas noci, informuje samospráva na sociálnej sieti. Primátor Juraj Říha upozornil, že v prípade mimoriadnej zmeny budú obyvateľov dotknutého územia informovať mobilnými sirénami.

8:10 Medzi obcami Gajary a Malými Levármi na Záhorí uzavreli most ponad rieku Rudava, hrozí, že sa vyleje. Veľmi zlá situácia po vybrežení Stupavského potoka bola v Stupave a v susednej Borinke. obyvatelia sa pripravovali aj na evakuáciu. Situáciu v oblasti monitoruje redaktorka ta3 Diana Štrusová.

Situácia v Stupave:

8:09 Na fotografii môžete vidieť zaplavený kaštieľ v Stupave.

Stupava kastiel Foto: ta3/Diana Štrusová Kaštieľ v Stupave

8:05 Električková linka číslo 9 v pondelok nebude premávať na Miletičovej a Ružinovskej ulici. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojej stránke v rámci informácie o pondelkových dopravných obmedzeniach.

"Linka 9 zo zastávky Trnavské mýto premáva na stanicu Nové Mesto a späť na Kútiky. Náhradná autobusová doprava X9 premáva obojsmerne medzi zastávkami Trnavské mýto - Astronomická," spresňuje dopravca.

Naďalej platí, že autobusová linka 29 nepremáva po Devínskej ceste. "Zo zastávky Malá scéna premáva po Botanickú záhradu, ďalej pokračuje cez Karlovu Ves, Dúbravku, Vápenku, Eisnerovu a od zastávky Uhrovecká po svojej trase na Opletalovu, VW5 a späť touto istou odklonenou trasou," uvádza DPB. Pripomína, že medzi zastávkami Hrad Devín - Hradištná premáva náhradná linka X29.

DPB takisto upozorňuje, že autobusové linky 20, 21 a 29 neobsluhujú zastávku Mlynská v Devínskej Novej Vsi.

Pozrite si zábery zo Železnej studničky v Bratislave:

7:50 Pozrite si živý vstup redaktorky ta3 Barbary Štefanovičovej:

7:40 Všetky mosty v Čadci, ktoré sú majetkom mesta, sa po nedeľňajšej (15. 9.) povodni podarilo sprejazdniť. Na sociálnej sieti o tom informovala čadčianska radnica.

Neprejazdné ďalej ostávajú mosty v správe štátnych organizácií. "V pondelok po dodaní stanovísk o vyhovujúcom technickom stave budú sprístupnené aj tieto mosty. Ide konkrétne o most z Námestia slobody a most do Bukova," dodala samospráva.

Dodali, že napriek zatopeniu autobusov Slovenskej autobusovej dopravy Žilina sa tiež podarilo zabezpečiť funkčnosť mestskej hromadnej dopravy aj prímestskej dopravy.

7:35 Medzi obcami Gajary a Malými Levármi na Záhorí uzavreli most ponad rieku Rudava. Pre TASR to potvrdil starosta obce Malé Leváre Adrián Pernecký

Už počas noci samospráva na sociálnej sieti informovala, že Rudava začína pretekať, vyzvali dobrovoľníkov, aby prišli pomôcť roznášať vrecia s pieskom.

Materská i základná škola budú v obci v pondelok zatvorené.

7:25 Povodňová situácia je v mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves stále veľmi komplikovaná a vážna, vyjadril sa starosta Dárius Krajčír.

„Devínska Nová Ves vyzýva obyvateľov ulice Na Hriadkach, aby si zabezpečili svoje obydlia a majetok pred prípadným zaplavením, aby sa podľa možností predišlo škodám v čo najväčšej miere. Rovnako obyvateľov tejto ulice vyzývame, aby sa pripravili na možnú evakuáciu. Táto výzva je preventívneho charakteru a nie je zatiaľ priamou výzvou na evakuáciu,“ informovala o tom vedúca mediálneho oddelenia mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves Martina Legáth.

7:15 Svetové médiá píšu o ničivých povodniach v Česku, Poľsku, Rakúsku a ďalších štátoch v strednej a juhovýchodnej Európe. Správa o katastrofálnych záplavách je na hlavnej stránke serveru BBC News aj ďalších významných médií. Médiá zverejňujú fotografie z miest postihnutých záplavami a zároveň upozorňujú, že frekvencia extrémnych výkyvov počasia môžu zvyšovať klimatické zmeny.

Na videu si môžete pozrieť zábery z Devínskej Novej Vsi v nedeľu:

7:12 Počet mŕtvych v súvislosti so silným dažďom a záplavami v Poľsku vzrástol z dvoch na štyri. Napísal to v nedeľu server denníka Gazeta Wyborcza. O dvoch mŕtvych informovali dnes večer miestne úrady z dvoch obcí v Dolnosliezskom vojvodstve. Už skôr médiá informovali o dvoch utopených mužoch, jeden zo dediny Krosnowice a druhý z mesta Bielsko-Biala. Poplach proti povodniam v nedeľu večer vyhlásilo mesto Vroclav, kde žije vyše 670-tisíc ľudí.

Pozrite si reportáž o Poľsku:

Devínska cesta je neprejazdná

7:00  V Bratislave sú v dôsledku nepriaznivého počasie rozsiahle škody. Pracuje sa na ich odstránení, no všetky nebude do pondelka (16. 9.) možné odstrániť. Uviedol to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. V pondelok treba podľa neho rátať s dopravnými obmedzeniami a pohyb po hlavnom meste minimalizovať na nevyhnutný.

V pondelok treba v Bratislave tiež počítať s dopravnými obmedzeniami aj zmenami v mestskej hromadnej doprave. Premávka viacerých električiek je podľa primátora čiastočne obnovená. Ľuďom odporučil sledovať Dopravný podnik Bratislava. "Náročná zostáva najmä situácia pri Trnavskom mýte, kde viaceré vyvrátené veľké stromy a silný vietor stále komplikujú opravu. Rovnako sa sústredíme aj na sanovanie trakčného vedenia trolejbusov. Oprava trakčného vedenia a sprejazdnenie Miletičovej ulice od Prievozskej bude pravdepodobne trvať viacero dní," doplnil.

Neprejazdná je podľa jeho slov naďalej Devínska cesta. Vallo deklaroval, že robia všetko preto, aby na nej čo najskôr obnovili premávku aspoň v čiastočnom režime. "Poškodenie svahu je ale naozaj rozsiahle a sprejazdnenie cesty bude trvať niekoľko dní," podotkol.

Situácia je kritická najmä v Devíne a Devínskej Novej Vsi. Desiatky obyvateľov tam pre vyliatie potoku Mláka evakuovali.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok