Desaťtisíc evakuovaných aj prvé zrútené domy. Katastrofálne dažde v Česku sa posúvajú na západ

15.9.2024 18:55

Niekoľko nezvestných, vyše desaťtisíc evakuovaných a prvé zrútené domy. Katastrofálne dažde v Česku pokračujú. Východ krajiny si nateraz môže trochu vydýchnuť, lebo dážď sa presúva na západ. Do polnoci však očakávajú kulmináciu väčších riek. Pršať bude v Česku aj zajtra, ale už nie tak intenzívne ako v uplynulých dňoch.

Ľudí presúvali armádne vrtuľníky

Najväčšie škody utrpeli regióny Jesenicko a Frýdlantsko pri poľských hraniciach. Starostka Jeseníka, kde, podobne ako v jeho okolí, spadlo niekoľko domov, situáciu prirovnala k apokalypse. Ľudí v núdzi presúvali do bezpečia armádne vrtuľníky.

Zo striech a podkroví museli vyslobodzovať ľudí

V Krnove, Bohumíne, Opave, kde hrozí pretrhnutie hrádze a na ďalších miestach urobili masívne evakuácie. Vláda obyvateľov vyzvala, aby výzvy uposlúchli. Opakovane sa totiž stalo, že zo striech a podkroví domov museli záchranári vyslobodzovať ľudí, ktorí evakuáciu odmietli. 

V zaplavených oblastiach dochádza balená pitná voda

Z terénu prichádzajú informácie, že v zaplavených oblastiach dochádza balená pitná voda. Zriadili preto zhromažďovacie centrá, kam budú smerovať aj prípadné dary a ďalej ich distribuovať do miest, kde je to potrebné. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok