Skryté klenoty na objavovanie: Turistov sa neboja, tieto krajiny ich vítajú s otvorenou náručou

16.9.2024 00:00

Na každú preplnenú turistickú lokalitu v Európe pripadá po celom svete veľa miest, ktoré potrebujú viac návštevníkov. To je po búrlivých protestoch proti nadmernému turizmu z tohtoročného leta dobrá správa.

Americkí turisti si chceli odniesť z Izraela nezvyčajný suvenír. Na letisko priniesli delostrelecký granát
Foto: TASR/AP (ilu)

K miestam, ktoré sa na príval turistov tešia, patrí podľa serveru BBC napríklad Grónsko, Maroko, Srbsko alebo Gruzínsko.

Námestie svätého Marka v Benátkach obýva viac turistov ako holubov, v Barcelone vyplávala na povrch agresia miestnych obyvateľov voči turistom a na chodníkoch okolo útesov v talianskom Cinque Terre si návštevníci pripadajú ako v rade v supermarkete.

Popri týchto - ale aj ďalších - turistických hotspotoch však ležia miesta, ktoré sú rovnako bohaté na kultúru, len sú zatiaľ bez davov turistov.

Mestá túžiace po turistoch

Po celom svete sú mestá túžiace po turistoch a rovnako aj chodníky, kde celý deň nestretnete živú dušu.

Kým v známych turistických destináciách je deštruktívna sila cestovného ruchu veľkou témou, v menej rozvinutých krajinách pomáhajú peniaze, ktoré cestovný ruch prináša, budovať toľko potrebnú infraštruktúru a zlepšovať podmienky aj pre miestnych.

Turizmus umožňuje vznik pracovných miest a miestnym obyvateľom dáva možnosť hrdo sa podeliť o kultúru a tradície svojej krajiny.

Dobre riadený cestovný ruch môže byť obohacujúcim ekonomickým faktorom, ktorý spája ľudí na základe spoločných hodnôt a zážitkov. Nemusia sa opakovať problémy, ktoré Európa zažila tento rok v lete, píše server BBC.

Grónsko sa zameriava na dve formy turizmu

Grónsko s novým medzinárodným letiskom, ktoré sa otvorí v hlavnom meste Nuuk v roku 2025, sa zameriava na dve hlavné formy cestovného ruchu.

Prvou formou je dobrodružná turistika, ktorá zahŕňa všetko od horolezectva vo východnom Grónsku až po pozorovanie veľrýb a kempovanie na grónskom ľadovci. Druhou je celoročná turistika, ktorej dominuje najmä pozorovanie hviezdnej oblohy a polárnej žiary.

Maroko pokračuje v rozvoji

Maroko je ďalšou krajinou, ktorá by rada privítala viac zahraničných návštevníkov. Pokračuje totiž v rozvoji turistickej infraštruktúry a výstavbe nových hotelov pred majstrovstvami sveta vo futbale v roku 2030, ktoré bude organizovať spoločne so Španielskom a Portugalskom.

Severoafrické Maroko považuje turnaj za skvelú príležitosť na posilnenie cestovného ruchu a do roku 2030 chce zdvojnásobiť počet príchodov turistov na 26 miliónov ročne.

Srbsko sa nemusíš pozerať ďaleko

Srbsko sa nemusí pozerať ďaleko, aby videlo úspešný príbeh cestovného ruchu. V susednom Chorvátsku je cestovný ruch absolútnym triumfom.

Zatiaľ čo Dubrovník má problémy s nadmerným turizmom, Srbsko sa zameriava na udržateľný rozvoj a spolupracuje s Globálnou radou pre trvalo udržateľný cestovný ruch na projektoch, ktoré nepodporujú masovú turistiku, ale hľadajú citlivejšiu cestu orientovanú na kultúru.

Čiastočne je to tým, že sa v krajine zmenila stratégia cestovného ruchu. Tá sa v minulosti sústredila prevažne na mestský turizmus s centrom v Belehrade.

S vedomím, že cestovný ruch môže ponúknuť ďalší zdroj obživy na vidieku a môže dopomôcť k zlepšeniu miestnej ekonomiky, sa však dôležitou súčasťou tohto mixu v Srbsku stala aj horská turistika, agroturistika alebo ponuka kúpeľov a wellness.

Gruzínsko má veľké plány

Gruzínsko, ktoré susedí s Tureckom, Ruskom a Azerbajdžanom a leží na brehu Čierneho mora, má veľké plány na podporu všetkých druhov turistiky.

Od zdravotne postihnutých návštevníkov cez nezávislých cestovateľov až po klasických turistov, ktorých uvíta rozľahlý prístav v druhom najväčšom gruzínskom meste Batumi.

Nový desaťročný plán rozvoja turizmu v Gruzínsku zahŕňa všetko od rozvoja medzinárodného značenia, aby sa turisti mohli v krajine pohybovať samostatne, až po zlepšenie dostupnosti verejnej dopravy a prístavov pre výletné lode.

Ako rozvíjajúca sa turistická krajina Gruzínsko zatiaľ nemá niektoré veci, ktoré možno v západnej Európe považovať za samozrejmosť - napríklad spevnené cesty. Existuje však nádej, že príjmy z cestovného ruchu pomôžu tieto nedostatky financovať.

Pozrite si aj reportáž zo 16. augusta o masovom turizme:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok