Leto je za nami, no mestá už teraz plánujú opatrenia na budúcu sezónu. Očakávajú opäť horúčavy

14.9.2024 19:00

Horúce dni sú zrejme za nami, no mestá už teraz plánujú opatrenia na budúcu sezónu, aby zvládli očakávané horúčavy. Napríklad Bratislava a Žilina prijímajú konkrétne kroky. Financie môžu žiadať aj z eurofondov.

Keď sa ťa budúce leto opýta, čo si robil v zime - mestá budú musieť mať odpovede. Predpovede naznačujú, že aj nasledujúce leto bude horúce, a preto je nevyhnutné konať už teraz.

"Možno nie len v súvislosti s týmto letom, ale v súvislosti s klimatickou krízou ktorej sme svedkami sa Bratislava snaží priniesť konkrétne opatrenia. V tejto súvislosti možno zmieniť klimatický plán," uviedol hovorca magistrátu hlavného mesta Peter Bubla.

"Mesto Žilina sa na budúcoročné teplé leto plánuje pripravovať rovnako ako v tomto roku. Konkrétne chce pokračovať vo výsadbe zelene, prevádzke mestských a pitných fontán, polievaní ciest v prípade pretrvávajúcich horúčav," ozrejmila hovorkyňa mesta Žilina Zuzana Ondrášová.

"Tých možností je veľa, ale ja som zástanca toho, že treba mať tú výstavbu zelene čo najväčšiu a podporovať to, aby v mestách bolo čo najviac vody," odporúčila ambasádorka Európskeho klimatického paktu Marta Fandlová.

Podľa ambasádorky Európskeho klimatického paktu je dôležité, aby sme zabránili vytváraniu tzv. tepelných ostrovov. Ide o oblasti bez zelene, ktoré horúčavy nepríjemne rozpaľujú. 

"Tak ten betón potom zohrieva to prostredie. Takisto je problém veľa zaparkovaných áut, ktoré vytvárajú to teplo," doplnila Fandlová.

Mestá sa zapájajú do výzvy

"Pri Vazovovej môžem spomenúť, že cez 300-tisíc m2 asfaltu sme nahradili novými stromami," uviedol konkrétny príklad z Bratislavy Bubla.

Mestá majú stále možnosť zapojiť sa a získať financie na zmenu, ktorá by ich ochránila pred budúcimi výzvami spojenými s klimatickými zmenami a to cez ministerstva investícií.

"Sme sa zapojili s výzvou výsadby nového čerešňového sadu v centre mesta, takisto nová zelená plocha," opísal plány hlavného mesta Bubla.

"Mesto Žilina sa zapojilo zatiaľ do výzvy na podporu rozvoja prvkov zelenej a modrej infraštruktúry v obciach a mestách dvomi projektami revitalizácie vnútroblokov na Hlinách," uviedla víziu Ondrášová.

Do výzvy sa však stále môžu zapojiť aj ďalšie mestá. Tá totiž nemá konečný dátum a žiadosti sú vyhodnocované priebežne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok