V digitálnej transformácii je Slovensko na chvoste krajín EÚ. Aj o tom hovorili top manažéri na konferencii ta3

14.9.2024 11:19

Nové technológie menia fungovaniu štátu aj firiem. Digitalizácia zasahuje už do takmer všetkých oblastí nášho života. Ako využiť umelú inteligenciu v podnikaní, aj o tom hovorili top manažéri na konferencii ta3 - Titani biznisu.

V digitálnej transformácii je Slovensko na chvoste krajín Európskej únie. Problémom je podľa odborníkov to, že nemáme vypracovanú stratégiu a dlhodobé ciele. Politici sa zaoberajú vlastnými problémami a krajine postupne uniká vlak. Umelá inteligencia má pritom potenciál zmeniť svet tak, ako to kedysi urobil internet. 

Umelá inteligencia zbiera dáta z celého sveta a potom ich na základe rôznych kritérií vyhodnotí. Okrem toho má aj kreatívne schopnosti a dokáže získané poznatky využiť na zostrojenie nových produktov. Firmy tak čelia problémom, ako ochrániť svoje „know-how“. Začínajúce malé spoločnosti majú prístup k informáciám, ku ktorým sa museli veľkí hráči dopracovať roky. 

Európska únia začala od augusta regulovať umelú inteligenciu ako prvá na svete. Nový právny rámec sa vzťahuje na verejné aj súkromné podniky. Brusel stanovil tri úrovne bezpečnosti. Najväčšie rizika sa týkajú diaľkovej biometrickej identifikácie ľudí a ich kategorizáciu na základe politických či náboženských presvedčení.

Vláda plánuje v tomto volebnom období investovať do digitalizácie takmer dve a pol miliardy eur. Inšpiráciu hľadá najmä v Estónsku, ktoré začalo s digitalizáciou ako prvá z krajín únie a dnes je v digitalizácií lídrom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok