Slovensko získa masívnejšiu protivzdušnú ochranu. Podľa Kaliňáka konflikt na Ukrajine ukázal jej potrebu

13.9.2024 16:39

Slovensko bude mať opäť pomyselné nebeské štíty. Od Izraela kúpi protivzdušnú obranu BARAK. Obchod s Izraelom ešte koncom augusta odsúhlasila vláda. Jeho súčasťou je aj presun výroby rakiet na územie Slovenska.

Rokoval sedem mesiacov a vybral rovnaké zariadenia, aké navrhovali kúpiť aj jeho predchodcovia. Robert Kaliňák však napokon namiesto zariadenia s jednou batériou za 105 miliónov požiadal vládu o súhlas na kúpu šiestich za 554 miliónov. Ním vyjednané podmienky označil za výhodnejšie.

"Budujeme masívnejšiu protivzdušnú ochranu, pretože konflikt na Ukrajine preukázal, že je to základ ochrany každého štátu bez protivzdušnej, kvalitnej protivzdušnej ochrany nemáte šancu ustať akýkoľvek konflikt," povedal Kaliňák.

Nové zariadenia budú schopné pokryť celé územie Slovenska a chrániť ho pred rôznymi typmi leteckých útokov vrátane balistických rakiet. Izraelský systém BARAK nahradí S300 darovanú Ukrajine.

"Tá bola schopná zasahovať iba bežné aerodynamické ciele – lietadlá a vrtuľníky, zatiaľ čo BARAK je schopný poradiť si i s balistickými raketami, so strelami s plochou dráhou letu a podobne. Takže to spektrum hrozieb, ktorým dokáže čeliť, je oveľa väčší," opísal vojenský, bezpečnostný analytik a publicista Lukáš Visingr.

Vyhrala izraelská ponuka

Izraelská strana zároveň súhlasila s pre nich horšími podmienkami v prípade omeškania, no aj so zapojením slovenského priemyslu. Práve rakety by mali dostať nálepku „MADE IN SLOVAKIA.“

"Munícia je vždy najväčšou položkou pri používaní protivzdušného systému. Čo ja viem, tak sú oslovené minimálne dve spoločnosti – jedna štátna a jedna súkromná. V oblasti radarovej časti a v oblasti výroby rakiet," vysvetlil Kaliňák.

Ministerstvo obrany malo v minulosti na stole ešte ponuky od ďalších troch výrobcov: z Nemecka, Francúzska a aj druhý izraelský systém s názvom Spyder, ktorý si vybrali Česi. Náš systém BARAK bude v konfigurácii SAM-M.

"Ten BARAK používa rovnaký systém rádiolokátorov, ktoré si už Slovensko zakúpilo ako prehľadové rádiolokátory pre svoju protivzdušnú obranu. Je to ten istý typ rádiolokátoru, ktorý používa slávny Izraelský protiraketový systém Iron Dome, takže je to radar, ktorý je úžasne dokonale preverený v bojových podmienkach," doplnil Visingr.

Miliónový nákup by sa mal uskutočniť tak, ako iné veľké z posledných rokov, a to prostredníctvom medzinárodnej dohody. Podľa ministra obrany bude protivzdušný systém postupne prichádzať koncom budúceho roka. Znamená to, že už začiatkom roka 2026 by Slovensko mohlo mať prvé batérie v plnom nasadení.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok