Zelenskyj: Váhanie Západu ponižuje demokracie. Máte strach čo i len diskutovať o zostreľovaní ruských rakiet

13.9.2024 16:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok obvinil západné štáty z toho, že "majú strach" čo i len spomenúť možnosť, že by v budúcnosti zostreľovali ruské rakety a drony namierené na Ukrajinu, hoci tak robia pri útokoch na Izrael. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Volodymyr Zelenskyj
Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident otázku zostreľovania ruských rakiet západnými štátmi otvoril na medzinárodnej konferencii v Kyjeve.

Spojenci sa boja prehovoriť

"Ak spojenci spoločne zostreľujú rakety a drony na Blízkom východe, prečo ešte stále neexistuje podobné rozhodnutie o zostreľovaní ruských rakiet a Šáhidov (iránskych dronov, pozn. red.) na oblohe Ukrajiny?" uviedol Zelenskyj, ktorý dodal, že spojenci sa dokonca boja povedať, že na tejto veci pracujú.

Zelenskyj upozornil, že rakety a drony nemieria iba na ukrajinské územie, ale aj na susedné štáty. Váhanie Západu preto označil ako "poníženie pre demokratický svet".

Ukrajinský líder počas piatkového vystúpenia otvoril aj viacero ďalších tém.

Ofenzíva v Rusku podľa neho spomalila postup Moskvy

O ukrajinskej ofenzíve v ruskej Kurskej oblasti vyhlásil, že spomalila postup ruských síl na východe Ukrajiny.

Situácia pri meste Pokrovsk v Doneckej oblasti je podľa neho síce komplikovaná, ale tento týždeň sa stabilizovala.

"Úprimne povedané, prinieslo to výsledky, ktoré sme očakávali. V Charkovskej oblasti bol nepriateľ zastavený, v Doneckej oblasti sa postup spomalil, hoci je to tam veľmi ťažké," uviedol Zelenskyj a dodal, že Rusko v Kurskej oblasti nasadilo 40-tisíc vojakov.

Podľa ukrajinského prezidenta protiútoky ruských síl v tejto oblasti nepriniesli žiadne významné úspechy.

Zelenskyj taktiež opätovne spomenul svoj "víťazný plán", ktorý podľa jeho slov zabezpečí trvalý mier a ukončí viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu. V tejto súvislosti sa preto tento mesiac plánuje stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Pozrite si aj reportáž z 5. septembra o novom šéfovi ukrajinskej diplomacie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok