Koalícia navrhuje za šéfa kontrolného výboru SIS poslanca Migaľa. Opozícia zas podporuje Kolíkovú

13.9.2024 12:37 , Aktualizované: 13.9.2024 14:38

Opozícia je pri návrhu na opätovné vymenovanie poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) na post predsedníčky parlamentného výboru pre kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS) jednotná.

kolikova migal sis
Foto: TASR/Jakub Kotian a Jaroslav Novák

Kolíková to uviedla na piatkovej tlačovej konferencii v Národnej rade SR. Považuje za dôležité, aby opozícia neustúpila zo svojich nominácií, osobitne pre kontrolný výbor.

Ďakuje opozícii za jednotnosť

„Chcem poďakovať opozícii, že je jednotná a nie je ochotná pristúpiť na túto hru koalície nechať špiniť ľudí z opozície, odvolávať ich z funkcií za to, že si robia svoju prácu, a že nechce dať priestor tomu, aby sa týmto prekrývali kauzy a neschopnosť vládnutia tejto koalície. Tak vnímam podporu opozície pre moje znovuzvolenie,“ povedala Kolíková. Tvrdí, že ju z postu predsedníčky výboru odvolali z vymyslených dôvodov.

Práca Kolíkovej bola podľa poslanca Juraja Krúpu (SaS) vo výbore poctivá a to koalícii vadí.

Výbor je aktuálne bez šéfa

„Bavíme sa o kontrolnom výbore, čiže má vykonávať kontrolu. Tejto vládnej koalícii akákoľvek kontrola ich aktivít, či už je to v rámci exekutívy alebo v rámci SIS, nevyhovuje,“ skonštatoval Krúpa. Zároveň podotkol, že SIS už nie je považovaná partnermi a spojencami za dôveryhodnú službu, akou bola v minulosti.

Výbor je po odvolaní Kolíkovej aktuálne bez šéfa a je nefunkčný. Parlament bude voliť nového predsedu výboru pre kontrolu SIS na aktuálnej schôdzi. Kandidátom za opozíciu je opäť Kolíková, koalícia na tento post navrhla poslanca Samuela Migaľa (Hlas-SD). Koalícia nebude podporovať opätovné zvolenie Kolíkovej za predsedníčku výboru.

Post patrí opozícii, tvrdí Gašpar

Koalícia stále trvá na tom, že predsedom parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) má byť zástupca opozície.

Post patrí SaS a môže si tam navrhnúť iného kandidáta, nemá to však byť opätovne poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol podpredseda Národnej rady SR Tibor Gašpar (Smer-SD).

"Máme záujem, aby sa ten výbor čím skôr sfunkčnil, ale nebude to cez bývalú predsedníčku výboru Kolíkovú. To je niečo, čo je nepriechodné," podotkol Gašpar.

Poslanci za Smer-SD zároveň kritizujú Kolíkovú za list o zmene štatútu SIS, ktorý poslala generálnemu prokurátorovi ako predsedníčka výboru. Tvrdia, že tým porušila zákon o SIS.

Gašpar zároveň poukázal na to, že výbor je nefunkčný odo dňa, keď Kolíkovú odvolali z postu predsedníčky výboru. Dôvodom podľa neho je, že Kolíková nepoverila nikoho z podpredsedov, aby riadil výbor v čase, keď bude odvolaná.

Mali by zvoliť Migaľa, tvrdí poslanec

Poslanec Marián Saloň (Smer-SD) priblížil, že za predsedu na základe koaličnej dohody by mali zvoliť poslanca Samuela Migaľa (Hlas-SD).

Ten podľa Saloňa zvolá zasadnutie výboru. Migaľ je v súčasnosti podpredsedom výboru, a preto sa o jeho miesto budú následne uchádzať buď Saloň, alebo poslanec Peter Šuca (Smer-SD).

"Migaľ poverí podpredsedu, ktorý bude riadiť naďalej výbor až do okamihu, kým opozícia nedá nového kandidáta," povedal Saloň. Spolu so Šucom garantujú, že keď príde návrh nového kandidáta, post podpredsedu opustia.

Pozrite si zostrih z tlačovej besedy k predsedovi výboru na kontrolu SIS strany SaS z 13. septembra 2024.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok