Dlhovekosť pod Tatrami. Najstaršia obyvateľka Popradu oslávila 102. narodeniny

12.9.2024 18:57

Najstaršia občianka Popradu oslávila svoje 102. narodeniny. Pod Tatrami však dlhovekosť nie je ničím výnimočným. V Poprade budú mať čoskoro troch seniorov, ktorí dosiahli 100 rokov. V susednom Svite už troch storočných dokonca majú.

Najstaršia Popradčanka Anna Pazúrová sa podľa jej syna dožila svojich 102. narodenín preto, lebo v jej živote nikdy nebolo miesto pre negativizmus. 

„Celý život rozdávala dobro. Preto sa tak dlho dožila. Ak by ste si s ňou sadli a boli v kľude, dozvedeli by ste sa, ako to bolo za Masaryka, kto bol Churchil a podobné veci. Ale od A do Z a autenticky. Lebo to prežila,“ hovorí jej syn Jozef Pazúr.

A životospráva? Žiadne prejedanie sa a len jednoduché jedlá. Nedávno pani Pazúrovej syn položil otázku: “Čo si praješ na slávnostný obed?“ Odpovedala mu na to: „Zemiaky v šupke, ale červené, pomastené domácim maslom a kyslé mlieko.”

Na oslave 102. narodenín si však pani Pazúrová dožičila aj kúsok torty. 

Starších ako 90 rokov pritom žije v bezmála 50-tisícovom Poprade 225.

“Naozaj som pyšná na toto číslo. Pretože je to taký merateľný ukazovateľ starostlivosti,” povedala vedúca sociálneho odboru MsÚ Poprad Petra Závacká.

Dlhovekosť vo Svite vďaka Baťovi

Zaujímavými údajmi, čo sa dlhovekosti týka, sa môžu pochváliť aj v susednom meste Svit. Nedá sa povedať, že by tam v minulosti bolo dobré životné prostredie. Napriek tomu tam má viac ako 90 rokov 74 obyvateľov. A nielen to.

„V tomto roku máme až dvoch obyvateľov, ktorí sa dožijú sto rokov a máme dokonca pani, ktorá má 101 rokov,” informovala primátorka Svitu Dáša Vojsovičová.

Svit má len asi 7700 obyvateľov. Tak vysoký počet ľudí v úctyhodnom veku miestni pripisujú aj komunitnému spôsobu života, ktorý si zachovali z Baťových čias. 

„Určite tie základy, ktoré im pán Baťa dal, mnohí aj doteraz vyznávajú, žijú v tom. Asi to bolo tou životosprávou, motiváciou a postojom k životu,” dodala Vojsovičová.

“Mali sme korzo, spevácke krúžky, tanečné krúžky, bolo veselo. A toto môžem povedať, že trvá dodnes,” povedal dôchodca zo Svitu Alexander Tokár.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok