VIDEO: Biden si nasadil šiltovku s nápisom Trump 2024. Kampaň republikánskeho kandidáta mu poďakovala za podporu

12.9.2024 16:34

Americký prezident Joe Biden si v stredu pri stretnutí s hasičmi v Pensylvánii pri príležitosti pripomienky teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001 na chvíľu nasadil červenú šiltovku s nápisom Trump 2024.

Biden118505023739.jpg
Foto: TASR/AP

Kontroverzné gesto počas spomienkového dňa

Podľa Bieleho domu si pokrývku hlavy od podporovateľa republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý bude kandidovať v novembrových prezidentských voľbách, súčasný demokraticky prezident vzal na znamenie jednoty.

Biden navštívil hasičov v Shankesville v Pensylvánii blízko miesta, kde sa zrútil jeden zo štyroch lietadiel unesených teroristami 11. septembra pred 23 rokmi. Lietadlo sa vtedy po potýčke cestujúcich a posádky s únoscami zrútilo do poľa a zahynulo všetkých 44 ľudí na palube vrátane štyroch únoscov.

Biden podľa videa zo stretnutia s hasičmi hovoril s mužom, ktorý mal na hlave šiltovku na podporu Trumpa. Prezident mužovi ponúkol šiltovku s prezidentským odznakom a sľúbil mu, že ju podpíše.

Trumpova kampaň Bidenovi poďakovala

Po vtipkovaní o Bidenovom veku hlava štátu mužovi podala podpísanú šiltovku a povedala, že ju s ním vymení za tú jeho. Niekoľko ľudí vzápätí Bidena vyzvalo, aby si ju nasadil, na čo šéf Bieleho domu zareagoval slovami, že „tak ďaleko zachádzať nebude“. Vzápätí si ale šiltovku na chvíľu nasadil.

Biely dom neskôr vysvetlil, že išlo o spôsob, ako zdôrazniť tému jednoty pri príležitosti spomienky na obete teroristických útokov z 11. septembra.

„Ako gesto dal čiapku Trumpovmu priaznivcovi, ktorý potom povedal, že v rovnakom duchu by si prezident mal nasadiť Trumpovu čiapku,“ napísal hovorca Andrew Bates na sieti X.

Mužova dcéra BBC povedala, že jej otec rád vtipkuje s kýmkoľvek a že Trumpova kampaň mu poslala novú šiltovku. Kampaň republikánskeho kandidáta tiež zavtipkovala, že ďakuje Bidenovi za podporu.

Pozrite si video:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok