Bezpečnejšia cesta do ZOO v metropole východu. Košice plánujú rekonštrukciu rizikového úseku

Cesta do košickej ZOO by mohla byť čoskoro bezpečnejšia. Najrizikovejší úsek chce mesto Košice zrekonštruovať a rozšíriť. Plány na vybudovanie obchvatu obce Kavečany však uviazli na mŕtvom bode.

Kavečianska cesta v Košiciach dostáva zabrať už štyri desaťročia. Najviac ju využívajú návštevníci ZOO Košice.

"Tento rok máme zatiaľ podchytených viac ako 600 autobusov v rámci exkurzií alebo výletov. Tých áut, ktoré máme zaznamenané na parkovisku, tak tam sa už bavíme v číslach, ktoré sa pohybujú v desaťtisíckach za rok," uviedol riaditeľ ZOO Košice Erich Kočner.

Doplácajú aj miestni obyvatelia

"Asfaltový koberec je nevyhovujúci, to autá hrkajú po tom. Domáci občania by najradšej chodili tiež ekologicky na bicykloch do práce, ale boja sa po tej ceste chodiť," povedal zastupujúci starosta MČ Košice-Kavečany Michal Bradovka (KDH).

Stav cesty, ktorá má v niektorých úsekoch na sebe desiatky záplat je šokom najmä pre ľudí zo zahraničia. Krušné chvíle tam zažívajú aj vodiči autobusov.

"V časti takzvaného esíčka je cesta tak úzka, že pokiaľ sa tam stretnú dve väčšie vozidlá – stačí autobus a nejaká dodávka, je naozaj problém, pokiaľ má to vozidlo nejakú vyššiu rýchlosť, zvládnuť to bez nejakého incidentu. Dopravný podnik mesta Košice tam eviduje len za minulý rok približne 10 škodových udalostí," povedal riaditeľ DPMK Roman Danko.

Na opravu 400 metrového problematického úseku cesty potrebuje mesto necelý milión eur.

Primátor sa vyjadril tiež:

"Verím, že na jar by sme mohli s rekonštrukciou tejto cesty začať ak prejde úspešne verejné obstarávanie. Mesto už hovorí o rekonštrukcii. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok z európskych zdrojov však zatiaľ mestskí poslanci neschválili," uviedol primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nez.).

"Ja nepredpokladám žiadne otázky, navyše pretože naozaj každý poslanec, každý občan, ktorý sa tu čo i len raz vyskytol, vie a chápe, že toto je naozaj problémový úsek," povedal.

Vybudovanie obchvatu obce Kavečany zatiaľ zostáva v nedohľadne. Zabrzdil ho problematický výkup pozemkov.

"Stroskotali sme na veľmi malej skupine ľudí, je ich do 10, ktorí odmietajú svoje pozemky predať, resp. majú také nároky, ktoré mesto Košice nevie naplniť," dodal.

Bez finančného krytia na celý projekt ich vyvlastniť nemôžu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok