Nový raketový test KĽDR. Kim sľubuje zdvojnásobiť jadrové úsilie, pripravuje sa tým na vojenské hrozby zo Západu

12.9.2024 07:35

Severná Kórea odpálila vo štvrtok ráno (12. 9.) smerom k Japonskému moru niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu, tvrdí juhokórejská armáda. Soul to označil za provokáciu a prisľúbil ráznu reakciu. Informujú o tom svetové agentúry.

Kim Čong-un
Foto: TASR/AP

Podľa juhokórejskej armády boli rakety vypálené z Pchjongjangu a pred dopadom do vôd medzi Kórejským polostrovom a Japonskom leteli približne 360 kilometrov. Japonský premiér Fumio Kišida dal úradom pokyn, aby zaistili bezpečnosť lodí a lietadiel. Bezprostredne nehlásili žiadne škody.

USA považujú za vážnu hrozbu

Naposledy KĽDR vystrelila balistickú raketu zo svojho územia pred viac ako dvoma mesiacmi. Pred troma dňami však severokórejský vodca Kim Čong-un prisľúbil, že zdvojnásobí úsilie v tejto oblasti, aby boli jeho jadrové sily plne pripravené na boj so Spojenými štátmi a ich spojencami.

Severná Kórea podľa neho čelí "vážnej hrozbe" v podobe "bezohľadnej expanzie" regionálneho vojenského bloku pod vedením USA, z ktorého sa formuje jadrový vojenský blok. Tento vývoj podľa Kima núti KĽDR, aby posilňovala svoje vojenské kapacity.

Balónmi proti občianskym aktivistom

KĽDR predošlý týždeň vypustila smerom k územiu Južnej Kórey ďalšie balóny s odpadkami. Od mája ich boli tisícky, pričom obsahovali papiere, zvyšky látok, ohorky cigariet a dokonca aj hnoj.

Svoje konanie označila za odvetu proti juhokórejským občianskym aktivistom, ktorí cez hranicu vypúšťajú propagandistické letáky proti KĽDR.

Pozrite si archívnu reportáž o testovaní sebadeštrukčných dronov z 26. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok