Vráťte Krym, vyzval Erdogan Rusko. Turecký prezident vyjadril podporu zvrchovanosti Ukrajiny

11.9.2024 21:39

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval na navrátenie Moskvou anektovaného Krymského polostrova Ukrajinu.

erdogan Putin
Foto: Profimedia

Vojna by sa podľa neho mala skončiť mierom rešpektujúcim ukrajinskú územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť, informovala agentúra Anadolu.

Požiadavka medzinárodného práva

"Naša podpora územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny je neochvejná. Navrátenie Krymu Ukrajine je požiadavkou medzinárodného práva," povedal Erdogan vo videu určenom účastníkom štvrtého summitu lídrov Krymskej platformy v Kyjeve.

Ruská anexia podľa Erdogana zhoršila postavenie Krymských Tatárov, turkického národa žijúceho na Kryme. Turecký prezident vyzval na dodržiavanie ich práv.

Krymská platforma má za cieľ združovať a koordinovať všetky existujúce národné a medzinárodné snahy o ukončenie okupácie Krymského polostrova, ktorý Rusko v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo.

Putin nedávno navštívil Moldavsko, viac v reportáži:

Sprostredkovateľ medzi nepriateľmi

Turecko, členský štát NATO, sa od začiatku konfliktu snaží udržiavať vzťahy s Kyjevom aj s Moskvou. Opakovane tiež obom stranám ponúka, že sprostredkuje mierové hovory.

V predchádzajúcich dvoch rokoch napríklad Ankara vystupovala ako sprostredkovateľ pri rokovaní o dohode, ktorá umožnila prepravu ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez Čierne more.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry Reuters uviedol, že Moskva dúfa, že prezident Vladimir Putin bude môcť podniknúť cestu do Turecka a rokovať s tureckým prezidentom Erdoganom hneď, ako budú dokončené patričné prípravy. Putinova cesta do Ankary sa od minulého roka opakovane odkladala, údajne z bezpečnostných dôvodov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok