Ústavný súd SR posúdi ústavnosť novely zákona o NIHO. Právnu úpravu napadla opozícia

11.9.2024 15:04

Ústavný súd SR posúdi ústavnosť zmeny zákona o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO), ktorú parlament schválil v júni tohto roka.

sudcovské kladivo.jpg
Foto: Profimedia

Právnu úpravu na súde napadla skupina opozičných poslancov. ÚS prijal ich podnet na ďalšie konanie, nevyhovel však návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení.

Novela upravila hlavnú úlohu NIHO, pričom umožnila ministrovi zdravotníctva odvolať bez udania dôvodu jeho riaditeľa, ako aj člena dozornej rady.

Podnet podalo KDH

O podaní na ÚS informovali v júli poslanci Národnej rady SR Peter Stachura a František Majerský (obaja KDH) potom, ako prezident SR Peter Pellegrini zmeny zákona podpisom odobril.

„Sme presvedčení, že podpisom tejto novely prezident umožnil hrubý zásah do nezávislosti Národného inštitútu pre hodnotu a technológie, a to odvolávaním riaditeľa bez udania dôvodu a dosadením si nominanta rezortom zdravotníctva. Toto je v rozpore s ústavnými právami občanov SR, a preto podáme podnet na Ústavný súd SR,“ uviedli poslanci.

ÚS na stredajšom zasadaní pléna zároveň nevyhovel návrhu Najvyššieho správneho súdu SR vyhlásiť za protiústavné prechodné ustanovenia v zákone o sociálnom poistení týkajúce sa nároku na vyrovnávací príspevok.

Pozrite si reportáž z 10. septembra 2024 o pokračovaní súdneho procesu kauzy Mýtnik.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok